Sve više škola prelazi na online nastavu

26.03.2021.

20:03

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/IMS/HTV/M.M./HRT

Prazne školske klupe

Prazne školske klupe

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Trenutačno je koronavirusom zaraženo tisuću i pol učenika i prosvjetnih djelatnika, a čak osam i pol tisuća je u samoizolaciji. Za sada je deset županija donijelo odluku o djelomičnom prelasku na online nastavu. U Zagrebu se, za sada, na taj korak još nisu odlučili.

Šest županija: Istarska, Primorsko-goranska, Šibensko-kninska, Karlovačka, Bjelovarsko-bilogorska i Zadarska odlučile su da će nastava za učenike od 5. do 8. razreda osnovne i srednjoškolce, osim maturanata biti na daljinu. U dvije županije svi srednjoškolci osim maturanata pratit će nastavu od kuće a u Varaždinskoj čak i svi maturanti.

U Gradu Zagrebu, iako su vagali za sada ne prelaze na nastavu od kuće. Nekoliko je razloga. Prvo, broj od trenutačno 200 zaraženih učenika.

- Prošle godine na C model smo prešli tek kada smo imali tisuću zaraženih, zaključili smo da ćemo pažljivo pratiti situaciju u osnovnim i srednjim školama u prva četiri dana sljedećeg tjedna i tek tada donijeti konačnu odluku, rekao je Zvonimir Šostar, ravnatelj NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar".

Učenici i prosvjetari zadovoljni.

- Online nastava nikada ne može zamijeniti nastavu uživo. Ima djece koja se vrhunski snalaze, a ima djece kojima to ide jako teško, rekla je Mirjana Torer, ravnateljica OŠ Tituša Brezovačkog, Zagreb.

I ne samo da im teško pada učenje nego i izoliranost. Upadaju u teška psihička stanja tvrdi Šostar, zato će i proširiti mrežu službi za mentalno zdravlje za bar još dva tima.

Dodao je kako su imali više djece koja su imali suicidalne ideje, a prije dva i pol tjedna imali su i suicid u jednoj srednjoj školi.

Možda ova informacija probudi i one koji još tvrde da ovu pandemiju ne treba shvaćati ozbiljno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!