Sve je više turista u Hrvatskoj s električnim automobilima

15.02.2022.

07:32

Autor: Klara Dujmović/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Sve više turista s električnim automobilima

Sve više turista s električnim automobilima

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Sve više gostiju u Hrvatsku dolazi električnim automobilima. Sve više ulažemo u tu infrastrukturu. U Hrvatskoj je oko 600 punionica, no primjerice samo ih Venecija ima toliko. Stoga mnogi koji žive od turizma planiraju povećati njihov broj. 

Ema i Rubin u Hrvatsku su doputovali električnom Teslom. No, kada su je htjeli napuniti u Fažani, to nije išlo nimalo glatko. 

- Loše iskustvo. Evo tu smo došli ne možemo puniti, moramo ići kupiti neke kartice, a više uopće nemamo baterije, tako da je problem, govori Ema, gošća iz Austrije.

Europa ima 370.000 javnih punionica. U Hrvatskoj ih je oko 660. Na autocestama je jedna na svakih pedeset kilometara. Mnogi su istarski gradovi prije nekoliko godina postavili prve javne punionice. Danas ih ima 50-tak.

- Vjerujem da će taj trend nastaviti s rastom i to ozbiljnim rastom jer sve više gostiju koji dolaze u našu destinaciju dolaze s eklektičnim automobilima, naglašava Nada Prodan Mraković, pročelnica Odjela za turizam Istarske županije.

Taj trend prate i turističke tvrtke. Rovinjska Maistra ima 15 -tak punionica, većinu ispred luksuznih hotela.

- U budućnosti planiramo instalirati još punionica, širiti to i na druge objekte i instalirati brzo punjenje koje traje puno manje nego 8 sati, kazao je David Flam, direktor marketinga Maistre iz Rovinja.

I u Fažanskom kampu Bi-village planiraju povećati broj punionica. 

-Imamo jednu punionicu s dva priključka. Snaga je 22 kilovata. Za aute koji se ovdje pune to traje između sat i tri sata do optimalne napunjenosti, ističe Robert Cinkopan, direktor kampa Bi-village iz Fažane.

Među vozilima kojima turisti dolaze u Hrvatsku električnih je manje od 0,5%. Kapacitet punionica u Hrvatskoj za to je dostatan. No za nekoliko godina vjerojatno neće biti, stoga je nužno na vrijeme krenuti sa širenjem te mreže.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!