Sinjske škole slušaju HZJZ, a ne Bulja

16.09.2021.

19:06

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/P.F./HRT

U sinjskim školama nose se maske

U sinjskim školama nose se maske

Foto: Dnevnik / HRT

Učenici, učitelji i nastavnici osnovnih i srednjih škola u Sinju, danas su ipak nosili maske. Ravnatelji su odlučili zanemariti preporuku lokalnog Stožera, koji je na prijedlog gradonačelnika Mire Bulja - ukinuo obvezu nošenja maski u školama. 

Nakon što je jučer na prijedlog gradonačelnika Sinja Mire Bulja načelnik tamošnjeg stožera donio odluku o ukidanju obveze nošenja maski u školama za učenike i nastavnike - danas su svi hladne glave objasnili svoje pozicije, ali i stajalište o tom prijedlogu.

- Mi smo jedna ozbiljna škola i držimo se svih mjera koje su nam preporučene, odnosno kojih se trebamo držati. Mjere uopće nisu preporuka, mjere su zakon i mjera se trebamo držati. Donio ih je osnivač zajedno s HZJZ-om. Te mjere nas štite, one nas čuvaju, čuvaju zdravlje djece i dok je god tako mi ćemo se držati maski, izjavio je Stipe Ivišić, ravnatelj Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića u Sinju.

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj nezadovoljan i kaže da su ga zvali brojni roditelji.

- Rekli su da djeca imaju problem s disanjem, s nečistim maskama, da djeca zajedno jedu sendviče, dijele iste prostorije, igraju se vani, možete ići kod srednjih i osnovnih škola i vidjet ćete, rekao je gradonačelnik Bulj.

No nošenje maski u sinjskim školama, čini se, nije upitno, gradonačelnik za sve okrivljuje županiju.

- Ako im nije potreban lokalni stožer, ako im nije potreban gradonačelnik onda o čemu pričamo. Sramotan je pritisak županije prema ravnateljima, naglasio je Bulj.

Ravnatelji kažu - to nije točno. Županija jest osnivač škola, ali što nije realno - nije.

- Nažalost epidemiološka situacija nije dobra ni u gradu Sinju ni u županiji. Tko želi preuzeti na sebe taj rizik nenošenja maski - vjerojatno niti jedan ravnatelj, rekao je Marko Križanac, ravnatelj OŠ Marka Marulića u Sinju.

- On ima pravo davati prijedloge, ali nijedna škola nije prihvatila taj prijedlog niti bi mi kao osnivači dali suglanost za ukidanje te mjere i nema govora o tome za sada dok je ovakva situacija, istaknuo je Tomislav Đonlić, pročelnik za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije

I resorni ministar kaže kako ne može vjerovati na što su ljudi spremni da bi dobili medijsku pozornost.

- Sva sreća imamo jako pametne ravnatelje u školama koji rade u interesu djece pa nekakve čudnovate zahtjeve ne uvažavaju, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Tek je drugi tjedan nastavne godine, a učenici kažu - pa dajte nas pustite na miru da učimo i pratimo nastavu. Djeca su ionako mnogo vremena izgubila.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!