Tko će biti novi splitsko-dalmatinski župan?

19.05.2021.

19:29

Autor: Željko Valčić/Leo Šiljić/Dnevnik/P.F./HRT

Blaženko Boban i Ranko Stojić

Blaženko Boban i Ranko Stojić

Foto: HTV / HRT

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u drugi krug za župana idu aktualni HDZ-ov župan Blaženko Boban i SDP-ov veteran Ranko Ostojić. Boban je u prvom krugu osvojio 39,5%, a Ostojić 17,5% glasova.

Iako je nakon objave rezultata najavio pobjedu u drugom krugu, Blaženku Bobanu posao neće biti nimalo lak. Njegova daljnja kampanja temeljit će se na dosadašnjim postignućima.

- Mi ćemo na stol staviti argumente, stavit ćemo projekte, poput demografske obnove, projekta "tu je tvoj dom", "ostani tu", besplatnih udžbenika, tu su projekti u cestogradnji, izgradnji luka i ribarskih luka. To su činjenice, rekao je Boban, kandidat za župana Splitsko-dalmatinske županije (HDZ).

Ranko Ostojić ne može se hvaliti ostvarenim projektima, ali računa na zasićenost birača HDZ-ovom politikom. Očita je i želja za promjenom koju su, tvrdi, birači pokazali na izborima za lokalnu samoupravu.

- Najgora smo županija po BDP-u, prvi smo po nezaposlenosti i to treba promijeniti. Drago mi je da su građani to prepoznali i vjerujem da će svi oni koji su ušli u županijsku skupštinu, da se upravo ova vlast koja nas je dovela do ovoga promijeni, rekao je Ostojić, kandidat za župana Splitsko-dalmatinske županije (SDP).

Glavni resursi u županiji - sunce, more, čist okoliš i voda - nisu dovoljno iskorišteni, kao ni europski fondovi koji bi pokrenuli zaokret prema energetski održivom razvoju, gospodarenje otpadom je katastrofalno, tvrdi Ostojić.

- Zelena Dalmacija, plava Dalmacija, to su osnove programa, a za to je preduvjet donošenje prostornog plana koji HDZ već godinama nije sposoban izmijeniti a kamoli donijeti novi, smatra Ostojić.

Zelena Dalmacija i obnovljivi izvori energije dio su svakog razvojnog plana, kaže Boban. Izgrađena je solarna elektrana na Visu, grade se dvije na području Vrlike.

- Dodatni forte je izgradnja reverzibilne hidroelektrane Korita u općini Otok u suradnji s HEP-om i Hrvatskim vodama županija izrađuje projekt, rekao je Boban.

Obojica kandidata spremna su na sučeljavanje pred TV kamerama, a dotad, uvjeravati birače u vrijednosti svojih programa nastavit će na terenu. Ponajviše one koji su u prvom krugu glasali za njihove konkurente. Ako izlaznost bude jednaka ili približna onoj u prvom krugu, onda je to borba za sedamdesetak tisuća glasova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!