19:06 / 29.04.2021.

Autor: Nikolina Ćosić/Dnevnik/B.A./HRT

Tko zapovijeda vojskom u doba mira?

Milanović i Plenković lani u Kninu na Dan pobjede

Milanović i Plenković lani u Kninu na Dan pobjede

Foto: Hrvoje Jelavić / PIXSELL

Da tvrda kohabitacija predsjednika države i Vlade uključuje česta podbadanja, odavno je jasno. Točke razilaženja su neiscrpne - od političke biografije do izbora predsjednika Vrhovnog suda i diplomata. Podužem popisu pridružilo se i pitanje zapovijedanja Hrvatskom vojskom u mirnodopskim uvjetima. Rasprava se zahuktava uoči obilježavanja akcije "Bljesak" u Okučanima.

Trzavice između Banskih dvora i Pantovčaka ne jenjavaju. Na jučerašnju izjavu premijera Andreja Plenkovića da kao diplomat nije ostavio traga u Bruxellesu, predsjednik Zoran Milanović odgovara:


- Pitajte Milana Stojadinovića što je jučer mislio kad je rekao da je iza mene ostala kolona rabljenih automobila u Bruxellesu.


- Znate kako se kaže, onaj tko nema posla, i s jarićima nešto radi, uzvratio je premijer.


- Nisam rekao da je Hitler, to nije - Milan Stojadinović, Mićko, vojvoda od Čačka, pa što je tu loše, rekao je Milanović.


- Gledajte, čovjek vam laže i izmišlja stalno. Ja vidim da vi njega citirate da ja lažem, ja vam kažem da on laže, da se na izborima lažno predstavljao da je normalan, a vidite kako se ponaša da je to upitno, rekao je Plenković.


Ne slažu se predstavnici Vlade s predsjednikom Republike ni u tome ima li on kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga pravo odlučiti hoće li vojni vrh biti na obljetnici Bljeska.

Ministar obrane Mario Banožić objašnjava - Zakon nalaže da ministar obrane izdaje odluku, a načelnik Glavnog stožera daje zapovijed, dok predsjednik na to nema pravo.


- Temeljem članka 47. Zakona o obrani definirano je pod kojim je uvjetima predsjednik Republike vrhovni zapovjednik.


- Sve ostalo stvar je poštivanja ustavnih odredbi i ono što smo imali kao povijesnu ulogu predsjednika RH.


- Ja sam rekao da ja nikad nisam izdavao odluku o tome gdje će zapovjednici biti, pa neću to činiti ni sada, rekao je Banožić.


No predsjednik Milanović, kaže, usmeno je zapovjedio tko će biti s njim, a ne smije biti s izaslanstvom Vlade.


- Bit će Kruljac, bit će Luka Džanko, glavni zapovjednik, to će biti moje izaslanstvo, a tko će biti s Plenkovićem ,to ne znam, ali oni neće, rekao je Milanović.


- Interesantno je da će ti svi ljudi biti s predsjednikom umjesto da budemo svi zajedno, dodao je.

Dokaz je to da predsjednik politizira Hrvatsku vojsku - tvrdi premijer.


- To dovoljno govori o tome koliko je ispod razine funkcije na koju je, nažalost, dobio povjerenje većinskog birača zahvaljujući gospodinu Škori i njemu sličnima, rekao je Plenković.


Da razlog odvajanja izaslanstava nije samo epidemiološki - objašnjava ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.


- Ovaj program je prvenstven temeljen na epidemiološkim mjerama, ali i odnosima koje Vlada nije ni na koji način niti inicirala niti prouzročila, rekao je Medved.


Tko će s kime stajati u Okučanima, vidjet će se u subotu - sigurno je jedino da će premijer i predsjednik biti na sigurnoj udaljenosti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!