13:57 / 01.01.2022.

Autor: Ana Bralić/Branko Dobrota/Jasminka Kalčić/Kristina Tartaro/Nikolina Gerek/Dnevnik/IMS/HRT

Tradicija novogodišnjih kupanja

Tradicija novogodišnjih kupanja

Tradicija novogodišnjih kupanja

Foto: Dnevnik / HRT

Nevjerojatnih 21°C - u povijesti mjerenja nikad na prvi dan u godini zabilježen - grijao je Knin. Vrijeme je u cijeloj zemlji više nalikovalo proljeću nego početku siječnja. Za one malo hrabrije i temperature mora posve ugodne. Ponegdje su se popele i na 16°C. Tradicija novogodišnjih kupanja je nastavljena.

Znaju Splićani - priprema je najvažnija. Pa se picigin najprije igra na suhom, pod sunčevim zrakama.

- Onda lagano u plićak, pa se bacimo jedanput, pa onda dva, puta - treći put ne osjećaš više i kada se rastrčiš, okupaš se bez problema, rekao je Ante Bubalo iz Splita.

Nazdravilo se Novoj u moru na pulskom Mornaru. Većina od 40-ak kupača u blagodatima mora uživa cijelu godinu.

- Ovo mi je super, diže raspoloženje, imunitet, rekao je Santravil Petrović iz Pule.

- Osjećam se puno zdravije i bolje otkad plivam, bez prehlade, bez gripe, rekla je Sanja Karabatić Radolović iz Pule.

Zdrav život promoviraju i zadarski entuzijasti. Pa tradicionalno novogodišnje kupanje počinje skokovima s Morskih orgulja.

- Skočila sam prvi put ovako kasno, odnosno rano u more i zasad je dobar osjećaj. Baš se dobro osjećam i sad mi je toplo, rekla je Marija Hurta iz Zadra.

Opatijski kukali tradicionalni su promotori zdravlja i turizma.

Sretni su i Šibenčani - obilježili su jubilarno deseto novogodišnje kupanje.

- Predivno je, na osnovu nekih ranijih iskustava, ove godine je puno toplije more, ne znam, ili se meni bar tako čini, tako da je predivno, rekao je Boris Pelajić iz Šibenika.

I ne kupaju se Šibenčani prvog dana nove godine samo radi kupanja, nego njime uvijek pošalju nekuaktualnu poruku. U more su krenuli sa zaštitnom opremom, a zatim je odložili u kantu za biološki otpad.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!