"10 kuna u Dubrovniku nije dovoljno za topli obrok"

10.01.2023.

08:07

Autor: U mreži Prvog/Hrvatski radio/B.A./HRT

Dživo Brčić

Dživo Brčić

Foto: U mreži Prvog / HRT

O tome kako je protekao prvi dan podjele besplatnog obroka u osnovnim školama, razgovaralo se jutros u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog", pri čemu je istaknuta nejednaka opremljenost hrvatskih škola za takvu mjeru.

Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje grada Dubrovnika Dživo Brčić rekao je da je prvi dan podjele besplatnih obroka u Dubrovniku "bilo dosta turbulentno".


- Dosta je problema, resursi na terenu su nešto sasvim drugo u odnosu na ono što je zamišljeno i što je planirano, rekao je Brčić, izrazivši nadu da će u predstojećem razdoblju biti bolje.


Dodao je da neke škole nisu odmah počele s podjelom obroka zbog nedostatka prostornih i ljudskih kapaciteta, pa se moraju koristiti vanjskim suradnicima, s kojima je u ovo vrijeme u Dubrovniku "nezgodna situacija". Ocijenio je da 10 kuna ili 1,33 eura, koliko je za ovu mjeru osigurano na dan po učeniku, u Dubrovniku nije dovoljno da bi djeca dobila topli obrok.


Glavni tajnik Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola i ravnatelj zagrebačke Osnovne škole A. G. Matoš Antonio Jurčev rekao je da je prema njihovim informacijama velika većina škola uspjela krenuti s mjerom, koju je opisao kao hvalevrijednu. Bilo je određenih problema u Dubrovačko-neretvanskoj i još nekim dalmatinskim županijama, ali su većinom uspješno riješeni, rekao je Jurčev, ističući da je jedan od većih problema nejednakost u opremljenosti i veličini škola.


- Imamo škola koje stvarno nemaju prostornih uvjeta da mogu takvu mjeru provesti i o tome će se morati voditi briga u skorijoj budućnosti, poručio je.


Jurčev je rekao i da tržnica ili trgovine u Dubrovniku sigurno nemaju iste cijene kao možda u Slavoniji, pa se za deset kuna sigurno ne može dobiti ista kvaliteta ili vrijednost obroka.

Krajem jeseni se planira krenuti u realizaciju velikih infrastrukturnih zahvata u našim školama i kroz četiri godine naravno da se očekuje da bi ti problemi trebali biti riješeni

Ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac

Ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac rekla je da se problem infrastrukture planira riješiti tijekom nadolazećeg razdoblja, za što su osigurana sredstva iz Nacionalnog plana otpornosti i oporavka.


- Krajem jeseni se planira krenuti u realizaciju velikih infrastrukturnih zahvata u našim školama i kroz četiri godine naravno da se očekuje da bi ti problemi trebali biti riješeni, rekla je.


Navela je da prema njihovim podacima s terena deset županija, od kojih pet županija sigurno, sa svim svojim osnovnim školama ima kompletne infrastrukturne kapacitete da mogu osigurati pripremu i podjelu obroka.

Šerepac je istaknula i da je 1,33 eura "ustvari pomoć svima onima koji imaju veću cijenu obroka, gdje će se roditeljima omogućiti da ono što oni plaćaju u participaciji bude manje".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!