U MUP-u zaposleno 38 osoba s invaliditetom

08.02.2023.

08:27

Autor: Jelena Šarić/Vijesti/HRT/A.S.

Program "Mogu kao i ti"

Program "Mogu kao i ti"

Foto: HTV / HRT

U Ministarstvu unutarnjih poslova zaposleno je 38 osoba s invaliditetom u sklopu Programa "Mogu kao i ti". Na natječaj za zapošljavanje na 139 radnih mjesta, osobe s invaliditetom pozvane su da ravnopravno sudjeluju.

Sandra je u potrazi za poslom tri godine. Kao osoba s invaliditetom javila se na stotinu natječaja za posao.

- Ja sam imala do sad u životu 20 operacija. Invaliditet mi se odnosi na ruke i nogu. Radno sam sposobna, radno aktivna. Invaliditet mi je 100 posto tjelesno, a 60 na noge, objasnila je Sandra Geri.

Jedna je od 38 osoba koje su se u sklopu programa "Mogu kao i ti" zaposlili u Ministarstvu vanjskih poslova.

- Imali smo testiranje, imali smo intervju, imali smo liječnički i to sam sve prošla. Trudila sam se, učila sam, ali sam se iznenadila da sam primljena jer jednostavno ne mogu vjerovati da sam primljena, dodala je.

Natječaj je raspisan za 139 mjesta, uglavnom za rad na upravnim poslovima. U MUP-u već radi 674 osoba s invaliditetom, ističe ministar Božinović te napominje da se ne radi o pukom ispunjavanju normi.

- Htjeli smo poslati ovu poruku i za sustav i šire od Ministarstva unutarnjih poslova, to su naši sugrađani koji imaju određeni invaliditet, ali za sve njih, siguran sam, ima mjesta na tržištu rada, rekao je Božinović. 

Bez obzira na plaću, moći će i dalje ostvarivati pravo na osobnu invalidninu.

- Ovu inicijativu će, mi vjerujemo slijediti i druga državna tijela zato što je izuzetno važno dati priliku osobama s invaliditetom i procjenjivati ih i fokus dati ne na invaliditet, nego na njihove sposobnosti, kazala je Mira Pekeč-Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. 

Često suočeni s diskriminacijom i predrasudama na tržištu rada, sve što osobe s invaliditetom traže je ravnopravnost.

- Moj invaliditet ovako nije vidljiv, ali onima kojima je vidljiv, neće ih se uzeti jer smatraju da će morati netko raditi njihov posao. Oni stvarno to mogu, oni stvarno to žele i treba se jednostavno prema njima odnositi kao prema svakoj drugoj osobi, rekla je Geri. 

- Mi svi hoćemo raditi, zaraditi svoju plaću, potrošiti na ono što mi želimo, dodala je. 

Prilika je to, kaže, da ostvare svoj puni potencijal. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!