Još jedan opasni izazov na Tik-toku

04.11.2022.

19:46

Autor: Marina Gantar/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

U osječkom KBC-u bilježe povećan broj torzija testisa u adolescenata

U osječkom KBC-u bilježe povećan broj torzija testisa u adolescenata

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Upotreba interneta i društvenih mreža neizbježna je u suvremenom svijetu. Dio je to života svih nas, a osobito se novim tehnologijama koriste adolescenti. No sve može otići u krivom smjeru, osobito ako društvene mreže i kanali služe za dokazivanje, i to ozljeđivanjem. Iako mladi Osječani ne žele priznati da su sudjelovali u izazovu na Tik-Toku, činjenica je da je dio njih završio u bolnici.

U osječkom KBC-u u posljednje vrijeme bilježe povećan broj torzija testisa u adolescenata, što budi sumnju u uzrok takve ozljede.

- Mi nismo zapravo dobili informaciju da se radilo o ikakvom tik tok izazovu, što ne znači možda da nije, ali i prije tik toka su bile svakakve igre u dječjoj dobi koje mogu dovesti do te ozljede, a ta ozljeda ne mora se dogoditi ni usljed koje traume nego spontano, rekla je Izabela Kiš, spec. dječje kirurgije, KBC Osijek.

Liječnici upozoravaju dogode li se torzije testisa, može doći do trajnog propadanja i uklanjanja testisa pa je neizbježan brzi odlazak liječniku. Iako djeca o svemu šute nameće se mogućnost da je baš Tik-tok izazov uzrok.

- Tik-tok izazovi, valja naglasiti, da su postojali i prije i postojat će u budućnosti, nažalost od toga ne možemo pobjeći jer djeci je danas jako važno biti u online svijetu i tamo se socijalizirati sa svojim vršnjacima. Odgovornost je na svima nama, istaknula je Ana Veočić, dipl. socijalna radnica, Centar za sigurniji Internet, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek.

Prema istraživanjima mladi na društvenim mrežama provode na dan više od 5 sati pa im ni negativni sadržaji nisu strani.

- Postoji povijest tik-tok izazova u kojima se adolescenti tinejdžeri, koji su još uvijek najveći korisnici tik-toka, izazivaju na različite oblike samoozljeđivanja. Poznati su slučajevi kada su se gušili do nesvijesti, pa i do smrti. Poznat je slučaj u Velikoj Britaniji, rekao je Tomislav Levak, mag.cult., medijski analitičar i asistent na Odsjeku za kulturu, medije i menadžment, Akademija za umjetnost i kulturu, Osijek.

Stručnjaci ističu da su takvi izazovi neprihvatljivi i naglašavaju da vlastitim ponašanjem kreiramo pozitivno i sigurno online okruženje za nas i okolinu, jer trebamo ići u korak s tehnologijom, ali je moramo odgovorno koristiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!