Više od 23.000 braniteljica branilo je Hrvatsku tijekom Domovinskoga rata

20.11.2022.

19:31

Autor: Marina Gantar/Dnevnik/HRT

Više od 23.000 braniteljica branilo je Hrvatsku tijekom Domovinskoga rata

Više od 23.000 braniteljica branilo je Hrvatsku tijekom Domovinskoga rata

Foto: Dnevnik / HRT

Tijekom Domovinskoga rata Hrvatsku je branilo više od 23.000 braniteljica. Njih 183 su poginule, a 33 se vode kao nestale. Nedvojbeno najteže je bilo braniteljicama Vukovara. Uz Dane sjećanja na žrtvu Vukovara slijedi priča o nekima od njih.

Ratnu svakodnevicu 1991. braniteljice su ravnopravno dijelile sa suborcima. Dok su se izmjenjivala granatiranja, pješački i tenkovski napadi, u Vukovaru je bilo sve više ranjenika koje je bilo nemoguće dovesti do bolnice.

- Recimo da čovjek ima prostrjelnu ranu, to je lakše, ali gdje je granata udarila, gdje je odbila nogu, ne znam, govori Violeta Grdić, vukovarska braniteljica, 204. brigada HV-a.

Na vukovarskom Sajmištu vodile su se borbe na ulicama, čak i za pojedinu kuću.

- Jednom mi se dogodilo da su nam preko krova bacili ručnu bombu u dvorište. Jednom su nam iza leđa prošli četnici, rekla je Mira Vrdoljak, vukovarska braniteljica, 204. brigada HV-a.

Bolnica je radila bez struje, vode, lijekova. S nepunih 25 godina, dr. Semenić Rutko počela je stažirati na internom odjelu. Uskoro je cijela bolnica djelovala u podrumu i svela se na ratnu kirurgiju te sanaciju rana.

- Svakodnevno previjanje, mislim da sam ih dnevno previjala 30-60, ovisi kako koji dan, rekla je Mirjana Semenić Rutko, vukovarska braniteljica, Vukovarska ratna bolnica.

Ranjenici nisu bili samo branitelji, nego i civili - starci, trudnice i djeca.

- Najmlađe mislim da je bila beba, negdje oko 6 mjeseci i nju kad su pronijeli, onda su svi plakali, dodala je Semenić Rutko.

U vremenima kada nisu imali ništa, a davali su sve od sebe - u bolnici su se često hrabrili pjesmom.

- To je bio jedan način hrabrenja i hrabrenja kod previjanja, pošto nismo imali previše lijekova protiv bolova, dodala je Semenić Rutko.

Nakon opsade grada, Vukovar je postao logor. Mirjana Semenić Rutko s ranjenicima je iz grada izišla u bolničkom konvoju preko Srbije i Bosne. Mira Vrdoljak ranjena je i odvedena u logore diljem Srbije iz kojih je izašla nakon razmjene 14. kolovoza 1992.

- Osim fizičkog iživljavanja nad ljudima, tu je bilo i psihičkog iživljavanja, ucjenjivanja, svašta nešto grozno, dodala je Vrdoljak.

Violeta se uspjela spasiti. Po miniranim poljima punim neprijateljskih snaga, od Vukovara do Vinkovaca hodala je i puzala 10 dana.

- U svemu tome je najgore da ti sad ideš jednom rutom, ti sad ti moraš njih zaobilaziti, ti moraš razmišljati gdje su oni, pa kad naiđeš na njih, moraš ih zaobići, dodala je Grdić.

I nakon svih godina, ove braniteljice kažu, poseban je osjećaj susresti nekadašnje ranjenike kojima su spasile život...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!