Pronađena nestala 15-godišnjakinja

28.04.2023.

20:25

Autor: Marina Gantar/Dnevnik/HRT/A.S.

Tko bira broj 116000?

Tko bira broj 116000?

Foto: Dnevnik / HRT

Pronađena je 15-godišnjakinja koja je jučer nestala u Požegi, potvrdila je PU požeško-slavonska. Policija je izvijestila da je djevojčica pronađena na području grada. Inače, prema izvješću pravobraniteljice za djecu prošle se godine 337 djece udaljilo iz obiteljskog doma, a trenutačno se traga za njih četrdeset šest. Policiji u potrazi pomažu i nevladine organizacije. Već deset godina postoji i jedinstveni europski broj na koji se mogu prijaviti sve informacije vezane za nestalu ili zlostavljanu djecu.

Jedinstven u europskim i zemljama u okružju, telefonski broj 116 000 mnogi su birali. I kod nas se iza tih poziva kriju vrlo teške životne situacije. 

- Taj broj poziva tijekom godina varira. Možda se nekad čine i mali brojevi nestale djece u Republici Hrvatskoj od 1500 do 1600 nestale djece. To možda ne zvuči puno, ali svatko od nas, mislim da se radi o njegovom djetetu da bi bilo bitno da ga se što prije nađe, rekla je Martina Nikolić, stručni suradnik psiholog, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek.

Uz pozive djece koja razmišljaju o bijegu, nisu rijetki ni pozivi roditelja ili skrbnika. U Centru bilježe i pozive u slučajevima roditeljske otmice djeteta pri konfliktnoj rastavi braka.

- Za pet godina imamo statistiku koja je oko 150 različitih poziva ili kontakata putem e-maila. Međutim, dovoljno govori da se godišnje oko 1200 djece udalji iz ustanove. Otprilike oko 500 djece se udalji, pobjegne iz obiteljskih kuća. To je veliki broj djece koja su u riziku bez obzira je li taj bijeg traje jedan ili više dana, rekao je Tomislav Ramljak, iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, Osijek.

Djeca se brzo pronađu 

Svako nestalo dijete poziv je na uzbunu.

- Kod nas djeca bježe uglavnom iz obitelji i na svu sreću najčešće se i pronađu i isto tako ima velik broj bjegova djece koja su u nekom obliku smještaja alternativnoj skrbi, kazala je Sanja Vladović, savjetnica pravobraniteljice za djecu u Područnom uredu u Osijeku.

Najčešće se dijete brzo pronađe, policija odmah reagira. U studenom prošle godine u Hrvatskoj je uveden i NENO alarm koji se koristi resursima društvenih mreža.

- Kada roditelj ili skrbnik prijavi da mu je dijete nestalo tada policija odmah postupa. Znači uzima opis što je dijete imalo na sebi odjeveno, što je imalo na nogama obučeno. Sve što se može prikupiti, svi podaci. Možda je otišao kod nekog prijatelja, policija istog momenta postupa ne čeka se ni sata da bi se neko dijete pronašlo koje je nestalo, objasnila je Edita Roterbauer, glasnogovornica PU osječko-baranjske. 

Osvješćivanjem javnosti o problemu nestanka djece želi se što više smanjiti broj takvih slučajeva. Cilj je, uz suradnju institucija i društva u cjelini, preventivno djelovati i omogućiti djeci sigurno odrastanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!