Pavić Šimetin: Do kraja ožujka moglo bi biti cijepljeno 20% odraslog stanovništva

07:45 / 09.03.2021.

Autor: T.V./U mreži Prvog/HRT

Ivana Pavić Šimetin

Ivana Pavić Šimetin

Foto: HR / HRT

Prije tjedan dana u većini zemlje ublažene su epidemiološke mjere - o tome kako se to odražava na epidemiološku situaciju govorilo se u našoj emisiji u mreži Prvog. Na pitanje je li se prerano išlo u opuštanje zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin odgovorila je da popuštanje mjera nije bilo preuranjeno. Kaže da do kraja ožujka očekujemo još 300 tisuća doza cjepiva te da bi do početka travnja s prvom dozom cjepiva moglo biti cijepljeno oko 20% odraslog stanovništva.

- Naši građani, ali i gospodarstvenici, zaželjeli su se određenih popuštanja mjera. Puno je čimbenika koji utječu na epidemiološku situaciju, nije to samo situacija kod nas već se gleda i situacija u zemljama u okruženju, a tu je i pojava novih sojeva virusa. Sve to utječe na epidemiološku situaciju, poručila je Pavić Šimetin

Ističe kako je poboljšanje epidemiološke situacije pokazalo da se naši građani mogu pridržavati mjera.

- Strože mjere su donesene 27. studenoga. Dva tjedna nakon toga primijećen je veliki pad u incidenciji i u broju novih slučajeva. Nakon toga kontinuirano bilježimo pad, rekla je Pavić Šimetin dodavši da ipak u posljednja dva tjedna bilježimo stagnaciju i blagi porast incidencije.

Smatra da je to dobar pokazatelj kako se mjerama može postići poboljšanje situacije. 

- Stroge mjere i stroga zatvaranja ne mogu dugo biti na snazi tako da je uvijek u pitanju balans između epidemiološke situacije i mjera s ciljem da se uz najblaže mjere postigne najbolji rezultat, poručila je.

Nonković: Ne možemo zauvijek biti zatvoreni

Epidemiologinja Nastavnog zavoda Splitsko dalmatinske županije Diana Nonković poručuje kako ne možemo zauvijek biti zatvoreni.

- Split tradicionalno pripada mediteranskom okruženju i mi puno više živimo vani nego u kuća,ma i ja vjerujem da je mojim sugrađanima možda i teže palo biti u svojevrsnom pritvoru i sve to ograničavanje aktivnosti koje su sastavni dio naše svakodnevice. Ne možemo zauvijek biti zatvoreni, ne možemo stalno ograničavati kretanje jer društvo nema samo epidemiološki aspekt već i onaj gospodarski te aspekt psihičkoga zdravlja, istaknula je dodavši da se svi trude, rade svoj posao te da će se vidjeti kako će se situacija s epidemijom dalje razvijati.

Kaže kako je u Splitsko-dalmatinskoj županiji utorak postao dan s najvećim brojem novozaraženih.

- To pripisujemo vikendu, odnosno petku i suboti kada se događa veći broj zaražavanja, što se poklapa s pojavom novog britanskog soja virusa koji ima znatno kraću inkubaciju. 

Cebalo: Situacija u Dubrovačko neretvanskoj županiji se popravlja

Načelnik Stožera Dubrovačko neretvanske županije Joško Cebalo kaže kako je Dubrovačko-neretvanska županija dugo bila s gotovo najboljom epidemiološkom situacijom u zemlji da bi se to u posljednjih nekoliko tjedana pogoršalo.

- To dokazuje kaliko je borba protiv ove epidemije neizvjesna. Moram istaknuti da epidemiološka situacija na cijelom Dubrovačko-neretvanskom području nije jednaka, tako na području doline Neretve i otocima imamo relativno dobru situaciju doka na širem dubrovačkom području u pogoršanju. Mi smo zbog toga HZJZ-u uputili prijedlog za uvođenje nužnih epidemioloških mjera i to za 5 jedinaca lokalne uprave - grad Dubrovnik, te za općine Konavle, Župa Dubrovačka, dubrovačko Primorje i Ston, koje je Nacionalni stožer i prihvatio, rekao je. 

Učenici u gradu Dubrovniku, Konavlima i Župi Dubrovačkoj nastavu prate na daljinu. Cebalo kaže kako će ta odluka biti na snazi do 14. ožujka. O tome kada će se otvoriti terase ugostiteljskih objekata nije želio kalkulirati.

- Nezahvalno je o tome govoriti. Trenutačna situacija pokazuje stagnaciju broja novooboljelih. Mi ćemo krajem tjedna imati sastanak županijskog stožera, konzultirat ćemo se i s čelnicima jedinica lokalne uprave i nakon toga donijeti odluku, najavio je.

Kaže kako je očito da je u određenom trenutku došlo do opuštanja stanovnika županije.

- Potvrđen je i britanskoj soj koji se brže širi. No nakon tjedan dana primjene strožih mjera možemo reći da je taj rast zaustavljen, a posljednjih dana imamo čak i pad te krivulje, ustvrdio je Cebalo dodavši kako se škole u toj županije ne mogu smatrati žarištima zaraze iako trenutačno imaju 110 učenika koji su zaraženi.

Pavić Šimetin: Trenutačno imamo više od 400 pozitivnih učenika i 115 pozitivnih nastavnika

Ivana Pavić Šimetin kaže kako situacija u školama odgovara onoj koju smo imali sredinom rujna, početkom listopada.

- Trenutačno imamo nešto više od 400 pozitivnih učenika i oko 115 pozitivnih nastavnika. To je vrlo dobra situacija i u većini županija radi se o samo nekoliko pozitivnih učenika. No imamo tih nekoliko županija koje predvode po broju zaraženih i u odrasloj populaciji pa je sukladno tome i broj zaraženih učenika veći, ustvrdila je.

Epidemiologinja Nastavnog zavoda Splitsko dalmatinske županije Diana Nonković kaže kako se ne može izbjeći zaraza školske populacije kada se zarazi odrasla populacija.

- Naša školska medicina radi odličan posao, dostupni su man testovi, dobro komuniciramo s ravnateljima, stalno smo dostupni, rekla je.

Rekla je da se u splitskom zatvoru situacija popravlja te da trenutačno nemaju niti jednog zaraženog djelatnika.

- Jučer smo imali još jedno masovno testiranje zatvorenika i rezultati se očekuju danas i sutra, dodala je.

Što se tiče privatnih okupljanja kaže da na to, nažalost, ne mogu utjecati. Ističe kako je u domovima za starije cijepljenje učinilo svoje.

Cebalo: Za cijepljenje zainteresirano sve više građana

Načelnik Stožera Dubrovačko neretvanske županije Joško Cebalo kaže kako cijepljenje ide dobro te da je velik broj građana te županije zainteresiran za cijepljenje. Dodao je da su, nakon što su dobili veći broj cjepiva, organizirali i punktove za cijepljenje.

- I dalje se građani cijepe i u Domovima zdravlja i kod obiteljskih liječnika i sve protječe dobro. Do sada smo uspjeli procijepiti 7289 osoba na našem području, rekao je.

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin kaže kako ulazimo u razdoblje kada očekujemo priliv veće količine cjepiva u zemlju.

- Mi smo do sada dobili 408 tisuća doza cjepiva, a do kraja ožujka očekujemo još 300 tisuća doza cjepiva, najavila je dodavši kako bi do kraja ožujka s prvom dozom cjepiva moglo biti cijepljeno oko 20% odraslog stanovništva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!