17:28 / 07.04.2021.

Autor: Kristna Tartaro/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

U Zadarskoj županiji na snazi strože mjere

Zadar

Zadar

Foto: Dino Stanin / PIXSELL

Od jučer u Hrvatskoj imamo 1649 novozaraženih koronavirusom. 36 je osoba preminulo. Zbog rasta broja oboljelih i sve većeg pritiska na bolnički sustav u Zadarskoj su županiji od danas na snazi strože protuepidemijske mjere.

Danima se u Zadarskoj županiji ne smanjuje broj novozaraženih, Covid odjeli pune se brže nego u prosincu. Strože mjere bile su nužne. Skraćeno je radno vrijeme ugostiteljskih objekata, ograničena prodaja alkohola. Maske su obvezne i na otvorenom gdje je veća koncentracija ljudi. Bili smo na tržnici, gdje se mjera i pridržavaju.

- Većina da, otkad smo mi ovdje, od pet sati jutos, da baš se drže, kazala je prodavačica Rosanda.

- Gdje nam je rečeno, poštujemo to. Da vam pravo kažem, ja sam prebolio koronu i to malo jaču pa znam što je to, kaže kupac Igor.

Civilna zaštita u pojačanoj je kontroli.

- Jako malo je uočeno nepravilnosti, pojedinci uglavnom. Većina ljudi se drži toga, pogotovo naši obrtnici, rekao je Mate Marić, zapovjednik postrojbe Civilne zaštite Grada Zadra.

Nepravilnosti je ipak bilo u javnome prijevozu.

- Dobili smo dojavu da je autobus pretrpan. Za javni prijevoz zna se koliko putnika može biti. Sukladno ovom broju, nije upitno je li bilo kršenja, dakle zapisnik će biti proslijeđen nadležnoj službi, rekao je Mate Lukić, postrojba Civilne zaštite Grada Zadra.

Prema novim mjerama ponovno su zabranjeni posjeti domovima za starije. Ipak stanje je ondje je lakše nego u prošlome valu.

- Oni koji su cijepljeni dva puta s protekom od 14 dana od zadnje doze za njih nema tih karantena, rekla je Jelena Milin, socijalna radnica u Domu za stare i nemoćne Zadar.

Isto je i za one koji su Covid preboljeli.

- Ovo je vrlo značajan period, ne samo za nas nego i cijelu Hrvatsku, da se sad stvarno ovih mjera koje smo propisali, osobito mi u primorskih županijama, što bolje pridržavamo, rekao je Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju ZZJZ Zadar.

Osobna odgovornost i dalje je na prvome mjestu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!