Zagrebačka županija treba još 192 pomoćnika u nastavi

07.07.2022.

07:00

Autor: Dinko Kreštalica/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Zagrebačka županija - natječaj za pomoćnike u nastavi

Zagrebačka županija - natječaj za pomoćnike u nastavi

Foto: HTV / HRT

Zagrebačka županija zapošljava 192 pomoćnika u nastavi i 1 stručnog komunikacijskog posrednika za rad s učenicima s teškoćama u razvoju. U sljedećoj školskoj godini pomoćnicima se nada čak 209 učenika. Natječaj je otvoren još 7 dana, a prijave se podnose školama.


- Tražimo sklonost radu s djecom, afinitet prema djeci s teškoćama, neko znanje i iskustvo, toplinu u stvaranju novih toplih ljudskih odnosa, voditeljica projekta "Prsten potpore" Ivančica Prugovečki.

Upravo takav odnos i još više - već tri godine imaju Andreja, majka autističnog dječaka Davida, i njegova pomoćnica u nastavi Tomislava.

- Pomoćnik u nastavi je ipak onaj koji ga usmjerava u puno stvari i u nastavi i u samoj socijalizaciji. Na neki način je velika pomoć u odgoju učiteljici koja se itekako onda može posvetiti i ostalim učenicima jer tu je vrlo bitan taj rad jedan na jedan, rekla je Andreja Koščević Fugaj, majka dječaka s posebnim potrebama.

Zahvaljujući pomoćnicima u nastavi, učenici s teškoćama u razvoju osim što su uključeni u redoviti sustav obrazovanja, imaju i pripremu za samostalno sudjelovanje u društvu.

- Djeca poput Davida s poteškoćama su hipersenzibilna djeca, oni pročitaju čovjeka, jednostavno klikneš ili ne klikneš. Evo mi smo kliknuli i ja sam jako sretna zbog toga, rekla je Tomislava Kuliš, pomoćnica u nastavi.

Tomislava će se i ovaj put prijaviti na natječaj, a voljela bi, kaže, kada bi kao asistent ostala s istim učenikom do kraja njegova školovanja.

- Mislim da bi tu prosperirali svi i učenici i asistenti i sve stručne službe i na kraju krajeva razredni kolektiv, kaže Tomislava.

- Ono što bismo voljeli je to da već prvim natječajem zaposlimo dovoljan broj pomoćnika kako bi djeca s teškoćama već prvog dana nastave imali potporu kakvu trebaju i zaslužuju, kazala je Prugovečki.

Resorno ministarstvo već je najavilo i skorašnje rješavanje statusa pomoćnika u nastavi radi postizanja stalnog radnog odnosa. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!