19:59 / 13.04.2022.

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT

Kako pomoći djeci s teškoćama, ali i onima koji im pomažu

Bojana i Mia

Bojana i Mia

Foto: Dnevnik / HRT

Pomoćnici u nastavi i stručni komunikacijski posrednici, ima ih više od 4 tisuće - nezadovoljni su svojim statusom u društvu. Nemaju definirane uvjete rada. Pomažu i rade s izuzetno osjetljivom skupinom učenika - djecom s teškoćama u razvoju. Nije im teško raditi, ali neriješen status izaziva brojne probleme i glavobolje i njima i roditeljima i školama.

Mia i njezina pomoćnica u nastavi Bojana zajedno su od prvog razreda. Mia, danas učenica 6. razreda OŠ Eugena Kumičića u Velikoj Gorici - Bojanu ne bi mijenjala nizašto. Sretna je u školi, kaže - škola je njezin znak i njezina ljubav.

- Ono što je najvažnije, to je jedna konstanta. Mi smo od prvog razreda zajedno. Nije uvijek lako, nije ni sada, ali ima boljih dana. Nas dvije se razumijemo, kaže Bojana Marjanović.

A nije baš tako svoj djeci s teškoćama u Hrvatskoj. Upravo često mijenjanje pomoćnika u nastavi jedan je od problema s kojima se susreću i oni i roditelji i djeca. Nema baš ni propisane kvalifikacije koje moraju posjedovati osim minimalno završena srednja srtučna sprema.

- Uvelike je stvar lutrije. Mi smo imali sreću, pa nesreću, pa opet sreću sa izmjenama asistenata. Pogotovo kada je autizam u pitanju. Treba razumijeti način na koji dijete razmišlja kako bi se djetetu gradivo moglo "prevesti", kaže otac Dalibor Talajić.

To je i potplaćeno radno mjesto - primaju mjesečno do 2.500 kuna, a nije stalno. Kada djeci završava nastavna godina, njima se prekida ugovor o radu i idu na burzu. Susjedne države to su već riješile.

- Ugovori jesu na godinu dana, ali pomoćnici nakon godinu ponovno potpisuju nove ugovore. Ako tako mogu države u našem okružju možemo i mi. Samo treba pokazati dobru volju, kaže predsjednica Udruge pomoćnika u nastavi Iva Tadić.

Ni stručnih komunikacijskih posrednika za gluhu i gluhoslijepu djecu nema dovoljno, ali u Savezu Dodir čine sve da se što više njih educira. Osmislili su digitalnu platformu za samostalno učenje hrvatskog znakovnog jezika.

- Cilj je kroz edukativne programe omogućiti što većem broju ljudi koji su u školama koji žele taj posao, da krenu u edukaciju, kaže Tajana Uzun iz Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba "Dodir".

Potreba za pomoćnicima u nastavi i komunikacijskim posrednicima sve je veća, a njihova prava i status se ne mijenjaju. Pomozimo i onima koji im pomažu!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!