Zdravko Marić: Ponosan sam na svoj rad i postignute rezultate

07.07.2022.

19:27

Autor: Silvana Skočajić/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Zdravko Marić

Zdravko Marić

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Uskoro bivši ministar financija i potpredsjednik Vlade Zdravko Marić sebe više ne vidi u političkim vodama. Okreće novi list, no još ne zna gdje nastavlja karijeru. Iako odlazi u iznimno kriznom trenutku za državu, smatra da je to najbolje vrijeme za povlačenje iz Vlade jer su ostvareni najvažniji ciljevi u području javnih financija. 

Zdravko Marić došao je na sjednicu Vlade nakon koje je stao pred novinare i odgovorio na pitanja zašto odlazi s mjesta ministra financija. Na samom početku Andrej Plenković zahvalio mu je na šest i pol godina rada u Vladi i projektu uvođenja eura. 

- U konačnici idući tjedan će biti na Ecofinu gdje će se donositi konačna odluka o našem članstvu u Euro području i mislim da su to zaista velika postignuća, a naravno i sve ovo što je učinio kao potpredsjednik Vlade za gospodarstvo. Želim mu uspjeh u životu i u daljnjoj karijeri, naglasio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Uz podršku kolega uz dosta emocija Zdravko Marić kaže da mu je uloga ministra druga najvažnija u životu odmah nakon uloge oca. Ponosan je na svoj rad i rezultate koje je ostvario kao član Vlade, ali kaže osjeća da je vrijeme za odlazak. 

- Više od tih opipljivih rezultata ili jednako kao ti opipljivi rezultati, govori ono što osjećam u sebi, a ono što osjećam je osjećaj zadovoljstva, ispunjenosti i ponosa što sam svih ovih godina bio dio tima koji je ovo sve skupa napravio. Isti taj osjećaj mi kaže da je ovo pravi trenutak, najbolji trenutak za donijeti ovakvu odluku, rekao je Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar financija.

- Ja se u ovom trenutku više ne vidim u politici i moja odluka je da idem nekim drugim vodama, dodao je. 

Ističe da će i sljedeći posao raditi s jednakim žarom, ali što će to biti i gdje će to biti, u ovom trenutku ne zna.    

- Ja u ovom trenutku nemam dogovoren, ugovoren, obećan angažman s nekom državnom hrvatskom, europskom, međunarodnom institucijom. Nemam nikakav angažman s nekom privatnom kompanijom, naglasio je Marić. 

Ponavlja da Hrvatska na gospodarskom i financijskom planu stoji bolje nego ikada i da je otpornija na krize nego što je to bila ranije. Za nasljednika Marka Primorca kaže da ima dovoljno vremena da se pripremi za novu funkciju.

- On u smislu svoga životopisa, što trenutno radi i što je radio, u potpunosti odgovara profilu ministra financija i mogu mirne duše, punog zadovoljstva reći da predajem palicu nekome tko će to, siguran sam, jako dobro raditi, istaknuo je Marić. 

Najemotivniji je bio kada se zahvaljivao kolegama u Ministarstvu financija i svojoj obitelji. 

- To su ljudi koji su ja bih rekao - najzaslužniji za sve ove rezultate Ministarstva financija. Moje je bilo samo to koordinirati, organizirati i voditi. I, na kraju, naravno, obitelj. Najvažnije, rekao sam koja mi je najvažnija funkcija - oni su podnijeli najveći teret. Red je i vrijeme da im se odužim, rekao je.

Ponavlja da nema skrivenih razloga za odlazak.

- Ispunjeni su svi ciljevi, prioriteti i onaj dio što smo i definirali, ali i ono što čovjek osjeća u sebi, dodao je.

Saborski mandat neće koristiti, ali će aktivirati mogućnost naknade plaće sljedećih šest mjeseci.

- Život je lijep, la vita e bella, hvala vam svima, poručio je Marić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!