19:56 / 25.06.2021.

Autor: Šime Vičević/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Za čelno mjesto Vrhovnog suda ide treći javni poziv

Po treći put će ići poziv za predsjednika Vrhovnog suda

Po treći put će ići poziv za predsjednika Vrhovnog suda

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Zlata Đurđević nije izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda. Prijedlog predsjednika Zorana Milanovića odbio je 81 zastupnik. Osim većine vladajuće koalicije, povjerenje profesorici Đurđević uskratili su i Hrvatski suverenisti i Domovinski pokret - zbog više različitih razloga.

Za HDZ - očekivan scenarij. Tvrde da je glasovanje pokazalo kako su argumenti HDZ-a da je Đurđević sudjelovala u nezakonitom i protuustavnom postupku bili točni, a pokazatelj je, kažu, i broj glasova za prijedlog njezina izbora.

- Prijedlog predsjednika Republike Hrvatske da se gospođa Zlata Đurđević izabere za predsjednicu Vrhovnog suda dobio je svega 37 glasova. Dakle, to je negdje oko 25 posto svih zastupnika, što znači da niti polovica oporbe nije glasovala za prijedlog predsjednika Republike Hrvatske, rekao je Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

U HDZ-u ističu da bi, nakon novog javnog poziva, bilo dobro da se postigne politički dogovor o najboljem kandidatu s predsjednikom Milanovićem, a ne isključuju ni razgovor s oporbom.

U vladajućoj većini o Zlati Đurđević - danas nije bilo zajedničkog stajališta. Zastupnica Reformista glasovala je za, dok su oni iz redova SDSS-a bili suzdržani.

- Naš Klub misli da je profesorica Đurđević dobra kandidatkinja, ali je šteta što način dolaženja nije bio dobar i što je od početaka bio kontaminiran, rekao je Milorad Pupovac, SDSS.

Ruke su za prijedlog predsjednika Milanovića podignuli zastupnici zeleno-lijevog bloka i SDP-a, u kojem smatraju da bi moglo doći do ustavne krize, iako u vladajućim redovima to čvrsto negiraju.

- Nije izabrana zato što vladajuća većina, predvođena HDZ-om, naprosto jednu takvu osobu, osobu koja je stručna, koja je profesionalna, koja je samostalna i koja ne dopušta da itko utječe na njene odluke, ne želi na čelu Vrhovnog suda, smatra Peđa Grbin, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

- Profesorica Đurđević nudi program koji nudi rješenja za sve neuralgične točke hrvatskog pravosuđa, ističe Urša Raukar-Gamulin, Možemo!

Na desnom spektru - posve suprotna stajališta. Zastupnici Domovinskog pokreta i Hrvatskih suverenista za izbor Zlate Đurđević nisu glasovali. Iz Mosta su pak poručili da ne žele sudjelovati u farsi.

- Ona jest izložena mnogim napadima u javnom prostoru, to je valjda i dio naše politike, nije uvijek ugodno. Međutim, i dalje smatramo da nije najbolja osoba za ovu funkciju, rekao je Stjepo Bartulica, predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta.

O rezultatima glasovanja predsjednik Sabora Gordan Jandroković obavijestio je Zorana Milanovića, Vrhovni sud i Državno sudbeno vijeće, koje bi za izbor čelnika Vrhovnog suda trebalo službeno raspisati - treći javni poziv.

Reakcije Milanovića i Plenkovića 

- Zanima me gdje je bilo skoro 30 zastupnica i zastupnika. Vidjeli smo dan ranije u Europskom parlamentu kada se glasa, onda su svi prisutni. Kod nas se dio ljudi izgubi. Ne bi to smjeli raditi. HDZ i ta "klika" nisu htjeli osobu koja je samostalna. Zastrašivali su je, vrijeđali, rekao je među ostalim predsjednik Republike Zoran Milanović. 

Premijer Andrej Plenković kazao je da nova procedura slijedi kada DSV raspiše novi poziv.

- Moramo izabrati predsjednika Vrhovnog suda. Ne vidim zašto se to ne  bi dogodilo. Nije do nas ovo sve. Treba ići zakonitom procedurom i onda će sve biti dobro, kazao je.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!