19:44 / 25.08.2021.

Autor: Hina/Elizabeta Gojan/Dnevnik/IMS/HRT

Afganistan: Talibani imenovali svoje veterane na ključna ministarska mjesta

Gužve uz aerodrom u Kabulu

Gužve uz aerodrom u Kabulu

Foto: DAVID_MARTINON / REUTERS

Talibani su imenovali istaknute veterane na pozicije ministara financija i obrane, kazala su dva člana radikalne islamističke grupe koja prebacuje fokus s nevjerojatnog vojnog osvajanja na način vođenja zemlje u krizi.

Talibani nisu formalno obznanili imenovanja, za koja zapovjednik kaže da su prijelazna, ali je afganistanska novinska agencija Padžhvok objavila u utorak da je ministar financija postao Gul Aga, a Sadr Ibrahim ministar unutarnjih poslova.

Bivši zatvorenik u Guantanamu Mula Abdul Kuajum Zakir imenovan je privremenim ministrom obrane, objavila je Al Jazeera pozivajući se na talibanski izvor.

Dužnosnik talibana iz Kabula potvrdio je ključna ovotjedna ministarska imenovanja, nakon što su militanti preuzeli kontrolu nad svim vladinim uredima, predsjedničkom palačom i parlamentom. Visoko rangirani politički strateg talibana dodaje da će pokrajinski guverneri biti neki od najiskusnijih talibanskih zapovjednika u 20-godišnjem građanskom ratu.

Neki stručnjaci navode da su na položaje u vladi većinom imenovani talibanski vojni zapovjednici iz južnih pokrajina Helmand i Kandahar.

- To su poznata imena, kaže Ashley Jackson, direktorica Centra za proučavanje oružanih skupina pri Overseas Development Institutu u Oslu.

- Oni (talibani) baš i ne pokazuju želju za promjenom ili za civilnom vladom, dodala je.

Gul Aga je vjerojatno Gul Aga Išakzai, čelnik odbora za financije talibana i čovjek pod UN-ovim sankcijama. Zakir je iskusni talibanski vojni zapovjednik i bliski suradnik osnivača talibana Mule Omara.

Američke su ga snage zarobile 2001. u Afganistanu te je bio zarobljen u vojnom zatvoru Guantanamo do 2007., navode mediji. Poslije je pušten i predan afganistanskoj vladi. Vjeruje se da je Sadr, novi ministar unutarnjih poslova, moćna osoba od povjerenja talibana.

Talibani su rekli da će Afganistanci s valjanim dokumentima moći napustiti zemlju komercijalnim letovima i nakon 31. kolovoza, datuma nakon kojega evakuacije s kabulskog aerodroma više neće biti moguće, rekao je u srijedu njemački diplomat. 


Afganistan - panika i kaos sve su veći 

Za 6 dana istječe rok za evakuaciju stranih državljana i Afganistanaca koji su surađivali s međunarodnim snagama iz zemlje koju su preuzeli talibani. Iz Afganistana je otišlo više od 82.000 ljudi. Još ih na tisuće u kabulskoj zračnoj luci pokušava napustiti zemlju zbog straha od odmazde i represije.

Nema sumnje u to tko je glavni. Nova je vlast u gradu, sveprisutna na ulicama Kabula. Talibanski borci strogo nadziru grad, središte svog novog režima, koji nazivaju Islamski Emirat Afganistan.

- Sigurnost i red ponovno vladaju u Kabulu. Nema više provala, nitko ne može ući u kuću bez dopuštenja, sve je to sada po našem zakonu zabranjeno! Postoji amnestija ... Opraštamo svima, čak i militantima! Svatko tko je pravio probleme u prošlosti, čak i vojne, svima je oprošteno, rekao je zapovjednik talibana.

Život se puzeći vraća u središte Kabula, ali vrijeme istječe i svi to znaju... Panika i kaos sve su veći u Afganistanu pod vlašću talibana. Evakuacija stranaca iz kabulske zračne luke ubrzava se.

Na rubu aerodroma talibani pokazuju pravo lice, drugu stranu svog obećanja da će provoditi sigurnost ... Najavili su zabranu pristupa tom području Afganistancima.

Iako američki saveznici pritišću predsjednika Joea Bidena da produlji "misiju evakuacija", on ne odustaje od namjere da je završi do roka - 31. kolovoza.

- Trenutačnim tempom završit ćemo do 31. kolovoza. Što prije završimo, to bolje. Svaki dan operacija donosi dodatni rizik našim postrojbama. No završetak do 31. kolovoza ovisi o tome hoće li talibani nastaviti surađivati i omogućiti pristup zračnoj luci onima koje transportiramo bez ikakvih smetnji u našim operacijama, rekao je predsjednik SAD-a Joe Biden. 

Raste strah da bi tisuće Afganistanaca koje žele pobjeći od talibana mogle biti ostavljene u zemlji koja pod njihovom vlašću postaje zatvor sa šerijatskim zakonima.

- Naš cilj mora biti zaštititi što je više moguće onog što je postignuto u Afganistanu u posljednjih 20 godina. Međunarodna zajednica mora riješiti to pitanje s talibanima. Međutim, ne može i ne smije biti nikakvih bezuvjetnih sporazuma, rekla je Angela Merkel, kancelarka Savezne Republike Njemačke.

Rusija, pak, javno osuđuje strano miješanje u ono što smatra unutarnjom stvari Afganistana.

- Vidjeli smo u Libiji, Siriji, Iraku i Afganistanu kako su Amerikanci htjeli sve natjerati da žive onako kako oni žele. Svatko se mora nositi sa svojim problemima, ima ih dovoljno u svakoj zemlji. Zaključak je - ne biste se trebali miješati u poslove drugih država, ne biste trebali primjenjivati silu kršeći Povelju UN-a, rekao je Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Ruske Federacije.

Utrka protiv vremenskih rokova u Afganistanu se nastavlja.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!