Biden proglasio izvanredno stanje u Kaliforniji zbog zimskih oluja

15.01.2023.

Zadnja izmjena 20:14

Autor: Alenka Marina/Dnevnik/T.V./HRT/Hina

Proglašeno izvanredno stanje u Kaliforniji zbog zimskih oluja

Proglašeno izvanredno stanje u Kaliforniji zbog zimskih oluja

Foto: David Swanson / REUTERS

Novi veliki val kiše i snijega u planinama pogodio je najnapučeniju američku saveznu državu Kaliforniju u kojoj je proglašeno izvanredno stanje. Loše vrijeme već tjednima zadaje probleme tamošnjem stanovništvu. U olujama i poplavama poginulo je najmanje 19 osoba.


Američki predsjednik Joe Biden proglasio je izvanredno stanje u saveznoj državi Kaliforniji u subotu, gdje je od 26. prosinca 19 osoba poginulo u olujama, koje su izazvale poplave, nestanke električne energije, evakuacije i zatvaranje prometnica.

Novi veliki val kiša i snijega u planinama, pogodio je u subotu brojne područja najnapučenije američke savezne države.

Nova "atmosferska rijeka", a to znači sustav koji donosi goleme količine vlage, očekuje se u ponedjeljak, koji je praznik u Sjedinjenim Državama, i donosi "nove ekstremne oborine" upozorio je Nacionalna meteorološka služba (NWS). Električne linije već su oštećene, a već su poplavljena polja i prometnice.

NWS očekuje "katastrofalne poplave" u dolini rijeke Salinas, važnom poljoprivrednom području južno od zaljeva San Francisco.

Biden je odobrio saveznu pomoć za državne i lokalne službe za oporavak u područjima pogođenim zimskim olujama, poplavama, odronima tla, rekla je Bijela kuća u priopćenju. Predsjednikov čin će stradalnicima u okruzima Merced, Sacramento i Santa Cruz omogućiti pristup saveznim sredstvima, stoji u priopćenju.

Niz atmosferskih rijeka, koje se rijetko pojavljuju tako često zaredom, pogodio je Kaliforniju od 26. prosinca i odnio je najmanje 19 života te izazvao poplave, nestanke električne energije, klizišta, evakuacije i zatvaranje cesta. Gotovo 23.000 potrošača bilo je bez električne energije u subotu, prema internetskoj stranici PowerOutage.us.

Polovica godišnje prosječne količine kiše pala je tijekom oluja u poljoprivrednoj središnjoj nizini, a u planinama je napadalo i do 4,5 metara snijega.

Upozorenja na poplave izdana su diljem države u subotu, od okruga Los Angeles do Zaljevskog područja San Francisca.

Četvrt u mjestu Felton u središnjoj Kaliforniji poplavljena je drugi put ovog tjedna u subotu.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!