Bliži se točno pola godine od početka ruske invazije na Ukrajinu

22.08.2022.

19:31

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/HRT

Najteže bitke i dalje se vode na istoku i jugu zemlje

Najteže bitke i dalje se vode na istoku i jugu zemlje

Foto: Vitalii Hnidyi / REUTERS

Žestoki sukobi u Ukrajini nastavljeni su i 180. dan rata. Najteže bitke i dalje se vode na istoku i jugu zemlje, ali već neko vrijeme bez većih promjena na bojišnici.

video thumb

Bliži se točno pola godine od početka ruske invazije na Ukrajinu. Vojnici u rovovima kod Mikolajiva, na prvoj crti bojišta na jugu, spremaju se za tešku zimu.

- Obavijestili smo naše vojnike da ovaj rat može trajati godinama, rekao je Artem, zamjenik zapovjednika bataljuna.

- Puno je suza i krvi. Plačemo u našim srcima. Uništava se budućnost mnogih generacija, rekao je ukrajinski vojnik Jevhen.

Prema informacijama s terena, Rusija pojačava djelovanje u Donbasu, mnogi stručnjaci tvrde da je ondje počela nova ruska ofenziva. Ukrajinski saveznici ne odustaju, pak, od konkretne potpore napadnutoj zemlji.

- Čini se razumnim zaključiti da rat, koji će potrajati, iziskuje pomoć ne samo u opskrbi Ukrajine opremom i oružjem nego i u smislu obuke ukrajinske vojske u susjednim zemljama i pomoći u vezi s njezinim ustrojem. I o tome se raspravlja među zemljama članicama Unije, raspravljat će se i za sedam dana na sastanku ministara obrane u Pragu. Nadam se da će ta ideja dobiti zeleno svjetlo, rekao je Josep Borell, visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Na središnjem trgu okupiranog Mariupolja proslava ruskog Dana zastave. Ispred uništenih stambenih zgrada postrojavanje ruske vojne mladeži, uz odavanje počasti ruskoj himni. Od 1. rujna, poručuje vladar Kremlja, školski tjedan diljem Rusije počinjat će podizanjem zastave uz zvuke himne. Cilj - obrazovati mladu generaciju Rusa o domoljublju i odgovornosti za budućnost domovine.

- Želja da živimo prema vlastitoj volji, da odaberemo vlastiti put i slijedimo ga - postala je dio genskog koda našeg naroda. Rusija je moćna, neovisna svjetska sila. Na međunarodnoj sceni čvrsto zastupamo samo one politike koje zadovoljavaju temeljne interese domovine, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Dosad najveća ruska zastava, površine 1000 četvornih metara, razvijena je ispred moskovskog Muzeja pobjede. Uz to, 3000 volontera odjevenih u njezine boje okupilo se na obližnjem trgu i formiralo opet rekordnu, 165 metara dugu zastavu sa živim ljudima. Režimski mediji sve češće podižu pozadinski moral, nakon što su zaredale eksplozije i napadi od anektiranog Krima do utvrde Moskve.

- Kindžal je hipersonična raketa, putuje deset puta brže od brzine zvuka. Istodobno tijekom leta prema cilju može mijenjati putanju, te je ne može zaustaviti nijedna protuzračna obrana. Dosad smo je iskoristili u tri napada na posebno važne ciljeve u Ukrajini i svaki je put pokazala briljantne karakteristike, koje nema nijedna slična raketa na svijetu, rekao je Sergej Šojgu, ruski ministar obrane.

Iz Kijeva inače upozoravaju Rusiju da će dokinuti sve šanse za pregovore ako se na ukrajinski Dan neovisnosti, prekosutra, u Mariupolju upriliči farsa od suđenja ukrajinskim vojnicima.

- Svi naši partneri obaviješteni su o tome što teroristička država Rusija priprema ovog tjedna. Razumiju da Ukrajina to neće tolerirati. Neće tolerirati muke ljudi koji su nedvojbeno heroji svoje domovine i koji su branili slobodu svog naroda na vlastitoj zemlji. Čak i u vrijeme rata moraju postojati pravila. Svijet je svakako dovoljno moćan da se bilo koja država, bilo koji terorist, pokoriti tim pravilima, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Rat je prekinuo mnoga ukrajinska djetinjstva. Sudbina je to i 12-godišnjeg Ruka, čija je kuća u Černjihivu uništena u ruskim napadima pri pokušaju zauzimanja Kijeva u ožujku. Komad šrapnela prošao je kroz tijelo njegove majke i zgnječio joj desnu nogu, koja će se možda morati amputirati. Ruk se za to vrijeme brine za stoku, koja prehranjuje njega, majku i baku. Sanja da će jednog dana obnoviti obiteljsku kuću. I biti vojnik, kao i svi muškarci u njegovoj obitelji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!