Divovski brod odsukan, promet Sueskim kanalom se nastavlja

29.03.2021.

08:12

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/IMS/HRT/M.N.

Oslobođen brod u Sueskom kanalu

Oslobođen brod u Sueskom kanalu

Foto: Handout / Reuters

Divovski kontejnerski brod Ever Given, koji se u Sueskom kanalu nasukao prije šest dana, napokon je odsukan.  Nakon što brod odsukan, kanal je ponovno postao prohodan. Nesreća je u kanalu zaustavila oko 400 brodova, a šteta koja je nastala zbog višednevne blokade mjeri se u milijardama dolara...


video thumb

Malo poslije 15 sati prema lokalnom egipatskom vremenu odahnuli su mnogi diljem globusa, nisu vesele samo posade desetak tegljača koji su sudjelovali u odsukavanju. Globalni opskrbni lanci uskoro bi se trebali vratiti u svakodnevni ritam, Sueski kanal ponovno je protočan. Grdosiju u koju su bile uprte oči cijelog svijeta prate do središnjeg, šireg dijela kanala. Ondje će biti obavljen tehnički pregled...


"Kako je vrijeme odmicalo, katastrofalan scenarij bio je sve izvjesniji. Odsukavanje broda i njegova plovidba prema jezerskom, širem dijelu kanala, donijeli su veliko olakšanje za tisuće brodovlasnika, ali i sve pomorce koji su zaglavili s obje strane Sueskog kanala. Sada će moći nastaviti plovidbu", izjavio je Marcus Baker, globalni direktor Marine & Cargo u osiguravateljskoj tvrtki Marsh .


Agonija je trajala tjedan dana


Agonija je trajala gotovo tjedan dana. Brod se zaglavio dijagonalno u kanalu. I zbog pješčane oluje i snažnih vjetrova koji su utjecali na vidljivost, ali ne samo zbog toga. Egipatske vlasti ne isključuju tehničke probleme ili ljudsku pogrešku. U dijelu Sueskog kanala gdje se brod nasukao dno je stjenovito. Bilo je stoga teže kopati uokolo broda, izvučeno je gotovo 30 tisuća kubičnih metara pijeska i mulja s dubine od 12 do 16 metara. Tajvanska kompanija, vlasnik, objavila je da je brod prekrcan kontejnerima vraćen u odgovarajući položaj jutros u 4 i 30. Uz pun mjesec pomogla je plima. Za ponovno porinuće broda i njegovo postavljanje u sredinu plovnog puta čekala se nova plima, netom prije podneva prema lokalnom vremenu.


"Uz pomoć egipatskih ruku sve se vraća u normalu, cijeli svijet može biti siguran u to da će kroz suesku plovnu arteriju prevoziti svoju robu. Zahvaljujem svim Egipćanima koji su na bilo koji način pridonijeli završetku ove krize. Dokazali su da su uvijek na razini zadatka. Kao i to da će kanal koji su njihovi preci najprije prokopali, a poslije branili egipatsko vlasništvo nad njime, svjedočiti o tome da Egipćani uspijevaju u svemu ako se na to odluče", napisao je na Twitteru egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi.


S obje strane kanala, koji je najkraća trgovačka ruta između Azije i Europe, tek slijedi raščišćavanje prometnog krkljanca. Prolazak čekaju posade 425 brodova. I tankeri s naftom i ukapljenim prirodnim plinom, i brodovi sa stokom, i deseci kontejnerskih brodova. Do potpune normalizacije prometa moglo bi proći najmanje tri i pol dana. Svaki dan blokade kanala prouzročio je, inače, gubitak od oko 9 milijardi dolara... Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!