22:13 / 05.02.2022.

Autor: HRT/Dnevnik/IMS/Dragan Nikolić

Vojne vježbe diljem Ukrajine

Vojne vježbe diljem Ukrajine

Vojne vježbe diljem Ukrajine

Foto: Oleksandr Klymenko / REUTERS

Brojni diplomatski napori ne nailaze na plodno tlo za rješavanje ukrajinske krize. S obje strane ukrajinsko-ruske granice nastavljaju se vojne vježbe i gomilanje snaga, a u ukrajinskim gradovima uz granicu vlada ratna psihoza. Tisuće stanovnika Harkiva, koji se nalazi samo 40 kilometara od položaja desetaka tisuća ruskih vojnika, prodefilirale su danas ulicama, dižući glas protiv moguće ruske invazije te tako iskazale jedinstvo s ostatkom Ukrajine.

Zvuk paljbe para tišinu u sablasno napuštenom gradu Pripjatu, u radioaktivnoj černobilskoj zoni. Pripadnici Ukrajinske nacionalne garde uvježbavaju se za mogući urbani rat, uz prisutnost ukrajinskog ministra obrane i unutarnjih poslova, jednako kao i stranih diplomata.

- Svakoga mjeseca vježbamo na ovakvim i sličnim mjestima kako bismo poboljšali svoje borbene vještine, kažu iz tamošnje nacionalne garde.

U okolici Lavova, na zapadu Ukrajine, domaće vojnike uvježbavaju Amerikanci.

- Ako želite mir, pripremajte se za rat. Što je više ispaljenih granata i treninga s američkim i britanskim instruktorima u našem centru za uvježbavanje, to bolje, dodaju.

U kijevskom predgrađu umirovljeni vojnici obučavaju stanovništvo u rukovanju oružjem i pružanju prve pomoći.

- Moramo biti spremni na ruski napad, za svaki slučaj. Ne možemo se držati po strani. Moramo braniti svoje granice i budućnost našeg naroda.

U vojnu bazu na jugoistoku Poljske, samo stotinjak kilometara od ukrajinske granice, stiže prethodnica američke vojske. Sljedećih dana kontingent će narasti do 1700 vojnika, uglavnom elitnih padobranaca iz Sjeverne Karoline. Bit će privremeno smješteni u sportsku dvoranu u gradu Jasionka, oko koje se postavlja zaštitna ograda.

- S pripadnicima 82. zračno-desantne divizije američke vojske izvodili smo zadatke u sklopu misija u Iraku i Afganistanu. Održali smo dosad i mnogo zajedničkih vježbi. Dolazak američkih vojnika znak je savezničke solidarnosti, pokazuje da smo zajedno jači i da možemo računati jedni na druge, rekao je bojnik Przemyslaw Lipczynski, glasnogovornik 18. mehanizirane divizije poljske vojske.

Poljska Ukrajini šalje nekoliko desetaka tisuća topničkih granata, minobacače, bacače granata, streljivo.

- Već sljedećega tjedna prva pošiljka oružja bit će poslana preko naše istočne granice, kako ukrajinska država ne bi bila bespomoćna u borbi protiv ruskog agresora kaže Mateusz Morawiecki, poljski premijer.

Za to vrijeme Rusija uz granicu s Ukrajinom gomila snage. S 30-tak tisuća vojnika i specijalaca, protuzračnim sustavima i projektilima Iskander u Bjelorusiju su poslani i borbeni zrakoplovi suhoj uoči zajedničke bjelorusko-ruske vojne vježbe, koja će trajati do 20. veljače.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!