Diplomacija i dalje pokušava pronaći rješenje za prekid vatre u Ukrajini

14.03.2022.

19:45

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/P.F./HRT

Diplomacija dok traju ratna razaranja

Diplomacija dok traju ratna razaranja

Foto: Stringer / Reuters

I dok se nastavljaju ratna razaranja, a humanitarna kriza sve je veća, diplomacija i dalje pokušava pronaći rješenje za prekid vatre. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da bi pritisak sankcija na Rusiju trebao biti veći te je pozvao na globalni bojkot međunarodnih kompanija koje još uvijek posluju u Rusiji.


Dok izraelski šef diplomacije poručuje da njegova zemlja neće biti kanal za zaobilaženje zapadnih sankcija nametnutih Rusiji, još jedan poželjni medijator u ukrajinskom rašomonu, Erdoganova Turska, igra diplomatski poker s velikim ulogom. Članica NATO-a, koja dijeli morsku granicu i s Rusijom i s Ukrajinom i s obje je zemlje u pristojnim odnosima, osudila je rusku invaziju i pružila potporu ukrajinskom teritorijalnom suverenitetu, ali se istovremeno protivi sankcijama uvedenima Moskvi.

- Moramo zadržati prijateljstvo i s predsjednikom Zelenskim i s predsjednikom Putinom. Kada je riječ o sankcijama, učinili smo sve što je nužno u okviru Ujedinjenih naroda. Dali smo potporu Ukrajini usprkos Rusiji, nešto što NATO nije učinio, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

S trilateralnog sastanka poljskog premijera, njegove litavske kolegice i ukrajinskog premijera koji se skupu priključio videovezom, poručeno je da Ukrajincima treba pomoći da obrane svoju slobodu jer se bore za slobodu svih Europljana.

- Litva i Poljska podupiru Ukrajinu na njezinu putu prema članstvu u Europskoj uniji. Nijedna zemlja nije platila toliku cijenu da bi postala dio europske obitelji. Zato mislimo da Ukrajina zaslužuje status kandidata za ulazak u EU, rekla je litavska premijerka Ingrida Simonyte.

- Odavde iz Kraljevskog dvorca u Varšavi pozivamo na potpuno zamrzavanje i konfiskaciju imovine ruske države. Zamrznite imovinu malih i velikih ruskih oligarha, koji god oni predznak imali, poslovni ili politički. Iskoristimo tu imovinu kako bismo pomogli onima koji su napadnuti, istaknuo je poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Ispred zgrade Vijeća Europe, iz kojega je Rusija isključena dan nakon početka invazije, dana je podrška građana ukrajinskom narodu. U dvorani predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe pozvao je na minutu šutnje.

-  Potrebno je ispitati moguće daljnje korake. Zato sam sazvao ovu izvanrednu sjednicu na kojoj će preostalih 46 država članica Parlamentarne skupštine Vijeća Europe temeljito istražiti posljedice ruske agresije na Ukrajinu, naglasio je predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Tiny Kox.

Službeni Peking optužuje SAD da širi lažne vijesti da je Rusija od Kine, koja nije osudila rusku invaziju na Ukrajinu niti je tako naziva, zatražila vojnu pomoć. Kinezi poručuju da su konstruktivni te da oduvijek pozivaju na mir i pregovore dviju strana. Ipak, ne zaboravljaju naglasiti da su ruski navodi o postojanju vojno-bioloških eksperimenata u Ukrajini razlog za zabrinutost cijele međunarodne zajednice.

- Prema informacijama objavljenima u posljednje vrijeme, deseci bioloških laboratorija u Ukrajini radili su prema nalogu američkog Ministarstva obrane, a SAD je u njihova istraživanja uložio više od 200 milijuna dolara. Američko istraživanje bilo je usmjereno na stvaranje mehanizma za nevidljivo širenje smrtonosnih patogena. Prema navodima ruskih dužnosnika, Rusija je u Ukrajini pronašla više od 30 laboratorija koji pripadaju SAD-u. Uništeni su po hitnom postupku, a pronađeni su tragovi kuge, antraksa i drugih patogena, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian.

Australija i Nizozemska pokrenule su, pak, zajedničku tužbu protiv Rusije pri Međunarodnoj organizaciji za civilno zrakoplovstvo zbog rušenja malezijskog zrakoplova na letu MH17 prije osam godina, kada je poginulo svih 298 putnika i članova posade. Zrakoplov je iznad istočne Ukrajine, kojs se nalazi pod kontrolom pobunjenih proruskih separatista, pogodio projektil zemlja-zrak, za koji su međunarodni istražitelji ustvrdili da je ruske proizvodnje.

- Rusija do dan danas odbija preuzeti odgovornost za svoju jasnu ulogu u tom strašnom incidentu. Uvijek smo govorili da su sve pravne opcije na stolu. Nakon što su Australija i Nizozemska 2018. odlučile da je Rusija odgovorna za rušenje zrakoplova na letu MH17, u dobroj vjeri vodili smo trilateralne pregovore s Moskvom pokušavajući doći do rješenja. Ruska strana odbila se vratiti tim pregovorima unatoč našim ponovljenim zahtjevima, navela je australska ministrica vanjskih poslova Marise Payne.

Iz Londona stiže vijest da su skvoteri okupirali londonsku vilu za koju se pretpostavlja da pripada Putinu bliskom oligarhu Olegu Deripaski, koji je prošlog tjedna završio na britanskom popisu sankcioniranih osoba. Na zdanju u prestižnom dijelu Londona izvjesili su ukrajinsku zastavu i transparent s natpisom "Ova imovina je oslobođena" poručujući da izražavaju solidarnost s ukrajinskim narodom. Vila će, kažu, služiti kao centar za pomoć izbjeglicama, a oni će na piku imati nekretnine i ostalih 20-ak ruskih oligarha koji su na britanskoj crnoj listi.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!