Glavni ukrajinski tužitelj: Istražujemo više od 92 000 žrtve

30.06.2023.

19:44

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/HRT/A.S.

Andrij Kostin

Andrij Kostin

Foto: Dnevnik / HRT

Pravosudni dužnosnici iz Hrvatske i Ukrajine sudjelovali su na radionici o istraživanju i procesuiranju ratnih zločina. Naglasak je stavljen na prijenos znanja i hrvatsko iskustvo tijekom i nakon Domovinskog rata, koje bi moglo biti korisno za Ukrajinu. Dužnosnicima iz te zemlje, među ostalim, predstavljen je ustroj DORH-a te rad specijaliziranog državnog odvjetništva za ratne zločine i sudova koji se bave tim predmetima. O ovoj temi govorio je i Andrij Kostin, glavni ukrajinski tužitelj. 


Kostin ističe da u ovome trenutku istražuju više od 92 tisuće žrtve nad kojima su počinjeni zločini. 

- To uključuje ubijanja, mučenja, zlostavljanje, seksualno zlostavljanje, prekomjerno granatiranje i razne druge tipove ratnih zločina, objasnio je. 

Istaknuo je da su njihovi prioriteti istražiti gdje su ubijeni, ranjeni, zlostavljani ili mučeni civili. 

- Osim toga imamo dva tima tužitelja koji su koncentrirani na dva druga slučaja, odnosno optužnice. Jedan je genocid, a drugi je agresija. Mi najviše vjerujemo da političko vojno vodstvo Rusije mora biti optuženo. Mora mu se suditi za agresiju na Ukrajinu, kazao je. 

Ima li elemenata genocida? 

Ističe da ima elemenata genocida. Dodaje da namjerno uništavanje kritične civilne infrastrukture se događa masovno i jako daleko od prve crte fronta. 


- To je jedan od elemenata genocida. Naime, stvoriti uvjete u kojima se ne može živjeti za civilno pučanstvo, to je dakle jedan element genocida. Znači, ako zimi nemate kanalizacije, vode, grijanja, struje, sve to stvara uvjete koji nisu za život za čitavu ukrajisnku ukrajinsku , objasnio je. 

Ističe da imaju vrlo blisku suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom.

Ima li Ukrajina dovoljno međunarodne pomoći?

Ističe da nitko ne može reći da imaju dovoljno pomoći. 

- Sve dok su ruski vojnici na našem tlu ili dok svi počinitelji ovih ruskih zločina nisu izvedeni na sudove zbog svojih počinjenih zločina, izjavio je. 

Rekao je da je današnja radionica u Hrvatskoj jedinstven primjer solidarnosti i pomoći njihovim pravnim timom. 

- Samo Hrvatska zapravo još uvijek ima tužitelje i poseban sud za ratne zločine na nacionalnoj razini, dodao je. 

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku: 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!