Irak još čeka imenovanje novog predsjednika i premijera

30.07.2022.

19:41

Autor: Alenka Marina/Dnevnik/HRT

Prosvjedi u Iraku

Prosvjedi u Iraku

Foto: Ahmed Saad / REUTERS

Na vrhuncu je politička kriza u Iraku koji još čeka imenovanje novog predsjednika i premijera - deset mjeseci nakon parlamentarnih izbora. Mnogi Iračani političarima ne vjeruju - jer ta naftom bogata zemlja nikako da krene naprijed.

Tisuće pristaša utjecajnog šijitskog klerika Muqtade al-Sadra ponovno su probile visoku betonsku ogradu koja okružuje dobro čuvanu bagdadsku Zelenu zonu, u kojoj su vladine institucije i strana veleposlanstva.

Na kamenje prosvjednika, policija je uzvratila suzavcem i šok granatama. No prosvjednike ni to nije spriječilo da ponovno upadnu u parlament i spriječe prisegu bivšeg ministra i guvernera Mohameda Šije al-Sudanija, bliskog bivšem premijeru Nuriju al-Malikiju.

Gotovo 10 mjeseci nakon nacionalnih izbora, Irak ne uspijeva sastaviti vladu. To je najdulje razdoblje od američke invazije 2003. da je zemlja bez predsjednika i premijera. Na izborima 2021. najviše je glasova osvojila upravo alijansa populističkog proiranskog klerika Al-Sadra, koji se zauzima za Irak bez stranog utjecaja i korupcije. No posvađane stranke nisu uspjele osigurati dvotrećinsku većinu potrebnu za izbor predsjednika. Nakon što su pregovori po tko zna koji put propali, Al- Sadr je povukao svoj blok iz parlamenta i objavio da napušta pregovore o formiranju vlade.

Dok Iraku nafta donosi rekordnu zaradu, paraliza vlasti ostavila je zemlju bez proračuna za ovu godinu. Zaustavljeni su tako prijeko potrebni infrastrukturni projekti i gospodarske reforme. Stoga nikoga ne čude svakodnevna isključenja struje i vode te nedostatak novca u školstvu i zdravstvu.

U današnjim neredima ozlijeđeno je 125 prosvjednika i pripadnika snaga reda. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!