Talibani osvajaju Afganistan, koliko će još izdržati Kabul

12.08.2021.

19:59

Autor: Alenka Marina/T.V./Dnevnik/HRT

Sigurnosna situacija u Afganistanu sve gora

Sigurnosna situacija u Afganistanu sve gora

Foto: Taliban Handout / REUTERS

Sigurnosna situacija u Afganistanu dramatično se pogoršava otkako su se iz te zemlje povukle međunarodne snage. Glavni gradovi provincija padaju u ruke talibana doslovno iz dana u dan. Glavno je pitanje koliko će još izdržati glavni grad Kabul koji drže vladine snage? 

Središtem Ghaznija, grada koji je smješten 150 kilometara jugozapadno od Kabula, od jutros patroliraju talibanske snage. To je deseta provincijska prijestolnica koju su osvojili u manje od tjedan dana.

- Sve vojne i vladine zgrade pod kontrolom su mudžahedina Islamskog emirata. Djelatnost mudžahedina proširila se, a sjedište policije i ured guvernera u našim su rukama, ustvrdio je talibanski izvor.

Ghazni je pao na isti način kao i ostale provincijske prijestolnice, bez otpora.

- Velik broj (osvojenih gradova) pao je bez borbe jer je moral (vladinih snaga) nikakav. Potpora središnjoj afganistanskoj vladi toliko je slaba da se ondje događaju masovni prebjezi iz snaga nacionalne sigurnosti u talibanske redove, rekao je Seth Jones, Centar za strateške i međunarodne studije.

Sljedeći cilj talibana je Mazar-i-Sharif, najveći grad koji drže vladine snage na sjeveru zemlje. Njegov gubitak označio bi potpuni kolaps i potpuno preuzimanje vlasti nad sjevernim i zapadnim dijelom Afganistana. Predsjednik Ashraf Ghani svjestan je toga i pokušava dogovoriti zajedničku obranu s čelnicima tamošnjih Tadžika i Uzbekistanaca.

Talibani trenutačno drže 65 posto Afganistana.

SAD koji se nakon 20 godina ratovanja povukao, poručuje vladi u Kabulu da je budućnost zemlje u njihovim rukama.

- Izgubili smo na tisuće američkih vojnika i afganistanski čelnici moraju se boriti sami za sebe, poručio je američki predsjednik Joe Biden.

Dosadašnji mirovni pregovori u Dohi nisu donijeli nikakve rezultate.

- Do političkog rješenja teško se može doći jer ga talibani odbijaju. Osobno sam ih pokušao nagovoriti na svojevrsnu političku nagodbu jer bi jedino to zaustavilo pad Afganistana u anarhiju. No njihov je uvjet predsjednikova ostavka, kaže pakistanski premijer Imran Khan.

Američki obavještajni izvori dvoume se hoće li glavni grad pasti u ruke talibana u idućih mjesec dana ili će se islamski militanti najprije odlučiti za opsadu kako bi konačan udar izveli početkom listopada.

U dosadašnjim sukobima poginulo je oko tisuću civila, a diljem Afganistana raseljeno je oko 400 tisuća osoba.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!