Omikron se širi svijetom, nema potvrde da je manje opasan za oboljele

03.01.2022.

19:49

Autor: Alenka Marina/Dnevnik/HRT/IMS/V.G

Omikron se širi

Omikron se širi

Foto: Costas Baltas / REUTERS

Omikron se nezaustavljivo širi svijetom, a još nema znanstvenih potvrda da bi ta, posljednja varijanta koronavirusa mogla biti manje opasna za oboljele. Francuska bi uskoro mogla imati i 400 tisuća novozaraženih na dan, upozorio je predsjednik Macron, a samoizolacija za potpuno cijepljene osobe skraćuje se na sedam dana kako bi se izbjegao gospodarski kolaps zbog nedostatka radnika

Milijuni Francuza vratili su se svojoj svakodnevici. Zbog omikrona i straha od ubrzanog širenja zaraze, vlada je pozvala na rad od kuće sve koji to mogu, no odbila je odgoditi početak novog polugodišta.

- Djeca su prioritet prioriteta francuskog društva. Zato moramo škole ostaviti otvorenima jer su ključne za djecu. Ne možemo prekinuti njihov društveni život čim izbije epidemije, rekao je Jean-Michel Blanquer, francuski ministar obrazovanja.

Deseci francuskih zastupnika primili su prijetnje smrću protivnika cijepljenja uoči izglasavanja novog zakona. Njime bi dopustio kretanja na javnim mjestima samo onima koji su u potpunosti cijepljeni.

Besmislica je tvrditi da je zbog omikrona pandemija gotova, upozorava britanski premijer.

- Naš položaj je daleko bolji, ali znajući što slijedi idućih nekoliko tjedana, možda i više, apsolutna je glupost reći da je sve gotovo. Moramo ostati oprezni, moramo se držati plana B i docjepljivati se, upozorio je Boris Johnson, britanski premijer.

Omikron više pogađa gornje dišne puteve što je dobra vijest za odrasle, no ozbiljan problem mogao bi izazvati kod male djece. U SAD-u je u znatnom porastu broj hospitalizacija baš onih najmanjih.

- Dojam je da mala djeca nisu bila teško pogođena koronavirusom. To  međutim nije istina. Pedijatri su zabilježili više od 600 smrtnih slučajeva od COVID-a u posljednje dvije godine. Za usporedbu 600 smrti od COVID-a nasuprot tri smrti od gripe, rekao je Scott Gottlieb, bivši povjerenik Agencije za hranu i lijekove SAD-a.

13 milijunski grad Xi'an u Kini 11-ti je dan u potpunoj karanteni. Testiranje se provodi svakodnevno, no cijepljenje nije obavezno, izjavila je hrvatska glumica Vitomira Lončar koja ondje živi.

- Ne možemo iz kuće, idemo samo na testiranje. Dobivamo pomoć od grada, svaka obitelj dobila je 20 kilograma što povrća, mesa i, ne znam, svakakvih potrepština, a također su nam poslali s našeg fakulteta Eurasia University paket hrane, rekla je Vitomira Lončar.

U Xi'anu je u najnovijem valu potvrđeno više od 1450 COVID slučajeva. Iako je taj broj malen u usporedbi s mnogim drugim zemljama, Kina pokušava zaustaviti širenje COVID-a kako bi se Zimske olimpijske igare mogle normalno odvijati u veljači kao je i planirano.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!