19:48 / 21.03.2022.

Autor: Marko Percan/Dnevnik/HRT

Percan iz Krakova: U pružanje pomoći su se uključili apsolutno svi

Marko Percan, javljanje iz Poljske

Marko Percan, javljanje iz Poljske

Foto: Dnevnik / HRT

Prema posljednjim podacima UNHCR-a, broj izbjeglica iz Ukrajine već je dosegnuo tri i pol milijuna. Više od dva milijuna ušlo ih je u Poljsku, pola milijuna u Rumunjsku, više od 300.000 u Moldaviju i Mađarsku. Naša ekipa već je nekoliko dana u poljskom gradu Krakovu. U funkciju prihvata izbjeglica stavljaju se mnoge ustanove, čak i samostani. Iz jednoga od njih javio se Marko Percan za središnji Dnevnik HTV-a.

- Zamislite pritisak na gradsku infrastrukturu da, primjerice u grad veličine Zagreba u samo nekoliko tjedana dođe 150.000 ili 200.000 ljudi. Gradski vijećnici kažu da Grad to ne bi izdržao da se u pružanje pomoći nisu uključili apsolutno svi, volonteri, različite udruge, svi građani, Caritas i Crkva. Ona je vrlo jaka institucija u Poljskoj, rekao je Percan.

U samostanu u Krakovu, koji je privremeni dom izbjeglicama, razgovarao je s ocem Arkadiuszem, rekao je da trenutno imaju smješteno više od 40 izbjeglica većinom iz istočne Ukrajine.

Mnogi Poljaci s kojima je razgovarao rekli su mu "da im nije teško pomoći, to njihova dužnost".

U Krakovu oko 150.000 izbjeglica 

Teret najvećeg egzodusa u modernoj povijesti Europe najviše je osjetila Poljska. Poljski turistički biser Krakow, sada je veliki izbjeglički centar. Krakow je prvi veliki grad uz granicu s Ukrajinom. Uz 800.000 njegovih stanovnika, sada je ovdje oko 150.000 izbjeglica. Nadaju se ovdje lakše naći prijevoz do zapadne Europe.

Ima i onih koje žele ostati. Tauron arena, moderni sportski kompleks sada je informacijski centar u kojem svi mogu dobiti poljske dokumente po jednostavnoj proceduri. Ogroman je ovo pritisak na gradsku infrastrukturu. No pomažu svi.

- Moram reći da je to veliki logistički izazov, ali trudimo se raditi najbolje. Nije samo Vlada ta koja želi pomoći, nego i Poljaci. Bez pomoći ljudi, to ne bi bilo moguće, rekao je Lukasz Wantuch, gradski vijećnik iz Krakova.

Na licima odraslih strah i zabrinutost. Djeca bar na tren sve zaborave. Uz nogomet. Škole u Poljskoj dosad su upisale 70.000 malih Ukrajinaca. Od početka rata, svaki osmi Ukrajinac morao je napustiti svoj dom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!