Potonula ruska krstarica "Moskva"; Pojačani napadi na Kijev i druge ukrajinske gradove

15.04.2022.

19:14

Autor: Danko Družijanić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Ukrajina

Ukrajina

Foto: Vladyslav Musiienko/Pavel Klimov/Alexander Ermochenko / Reuters

Potonuo je ponos ruske crnomorske flote, krstarica "Moskva". Rusi su ponovno napali Kijev te objavili koji je njihov novi cilj rata u Ukrajini...


Moskva je ipak morala priznati: "Moskva" sada leži na dnu Crnoga mora. Ovo su arhivske snimke potonulog ruskog zapovjednog broda Crnomorske flote, raketne krstarice koja nosi ime glavnoga grada. Rusi tvrde da je potonuće posljedica prevrtanja na olujnom moru, prilikom tegljenja broda, a nakon eksplozije uskladištenog streljiva. Ukrajinci tvrde: pogodili smo je dvama projektilima Neptun. Predsjednik Zelenski hvali svoje vojnike.

- One koji odbijaju napade na Donbas. One koji brane Mariupolj, pomažući da opstane cijela država. One koji su zaustavili napade s juga i koji su otjerali neprijatelja sa sjevera. Koji su pokazali da je rusko zrakoplovstvo bespomoćno, iako je Rusija potrošila desetke milijardi dolara na različite sustave obrane. I one koji su pokazali da ruski brodovi mogu otići.... samo na dno mora, rekao je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

Mariupolj je razrušen, ali u njemu još ima stanovnika, žive u podrumima, kuhaju na ulicama. Ukrajinske vlasti tvrde da se mrtvi ondje broje u desecima tisuća.

Harkiv već šest tjedana uspješno zaustavlja ruske prodore. Preostali stanovnici, od milijun i pol, koliko ih je ondje živjelo, vodom se opskrbljuju na javnim izvorima.

- Moramo stalno juriti, jer svuda je neizvjesno. U sjevernom dijelu grada ljudi žive u kućama izrešetanim mecima, bez prozora, bez ičega. Svaka kuća je pogođena, rekla je stanovnica Harkiva.

Kijev je ponovno napadnut. Rusi tvrde da su pogodili "vojni objekt". Vjeruje se da je riječ o odmazdi za potopljenu krstaricu.

- U Mariupolju ruske postrojbe i milicija Narodne Republike Donjeck, nakon napredovanja, u potpunosti su od ukrajinskih nacionalista oslobodili čeličanu Ilič. Također, prošle noći preciznim pogocima projektilima Kalibr pogođeno je vojno postrojenje "Vizar", tvornica strojeva u kojoj su se proizvodili i prilagođavali protuzračni projektili dugog i srednjeg dometa kao i protubrodski projektili, rekao je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.

Pojačava se ruska aktivnost u Donbasu, gdje se očekuje velika ofenziva.

- Proteklih dana na teritoriju Donecka i Luhanska odbijeno je osam pokušaja neprijateljskog napada. Uništena su četiri tenka, šest okolopnih vozila, šest drugih vojnih vozila i jedan topnički sustav, rekao je Oleksandar Šputun, glasnogovornik ukrajinskog glavnog stožera.

Rusija je objavila nove tvrdnje o postojanju biolaboratorija u Ukrajini, koji su navodno financirale Sjedinjene Države. Visoki časnik ruske vojske zadužen za radiološko, kemijsko i biološko oružje tvrdi da je SAD provodio projekt nazvan "3007", nadzor epidemiološkog i ekološkog utjecaja visoko opasnih, vodom prenosivih bolesti. Tvrde i da su se od 2019-e u okolici Harkiva provodili opasni testovi na psihijatrijskim bolesnicima. Za sve to, navodno, SAD je dodijelio 350 milijuna dolara.

Ukrajinski poštanski uredi puni su zbog jedne poštanske marke. Pišu se pisma i razglednice u doba elektroničke pošte, kako bi se zalijepila ova marka na kojoj ruskom brodu ukrajinski vojnik pokazuje srednji prst. Dan nakon potonuća "Moskve", svi žele imati tu marku.

- Prodajemo je čak i ispred razorenih poštanskih ureda. Svuda se kupuje. Sada će se kupovati još i više, nakon potvrde o potonuću. Tiskali smo je u milijun primjeraka, rekao je Ihor Smilijanski, predsjednik uprave Ukrpošte.

Kažu da imaju pripremljenu još jednu ilustraciju, za novu marku, čuvaju je za proslavu ukrajinske pobjede.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!