Pregovori o izmjenama izbornog zakona BiH nastavljaju se u četvrtak

07.02.2022.

19:33

Autor: Šime Vičević, Miljenko Karačić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Nastavljaju se pregovori

Nastavljaju se pregovori

Foto: Denis Kapetanovic / PIXSELL

Nakon što u Neumu pretprošlog vikenda nije postignut dogovor, pregovori o izmjenama izbornog zakona BiH nastavit će se u četvrtak u Sarajevu. O vrućoj političkoj temi i reformi izbornog zakonodavstva, koja bi Hrvatima u BiH omogućila da ih zastupaju legitimno izabrani predstavnici, govorilo se i na zajedničkoj sjednici dvaju predsjedništava - HDZ-a i HDZ-a BiH.


Predsjedništvo HDZ-a u Zagrebu i ono HDZ-a BiH u Mostaru - na zajedničkoj sjednici putem videoveze. Tema - neuspjeli pregovori o izmjeni Izbornog zakona, koji su održani pretprošlog vikenda u Neumu. Premijer Plenković ističe - donesena su 4 zaključka, a HDZ daje podršku HDZ-u BiH i Hrvatskom narodnom saboru u pregovorima o reformi izbornog sustava. Cilj je omogućiti Hrvatima u BiH da imaju legitimno izabrane predstavnike.

- Poručili smo da je najvažnije u ovom trenutku zadržati koheziju svih političkih stranaka Hrvata u BiH, okupljenih u okviru Hrvatskoga narodnoga sabora, čime će omogućiti da pregovore koji se, prije svega, vode s predstavnicima bošnjačkih političkih stranaka, nastave na način da dođu u konstruktivnom duhu do rješenja, rekao je premijer Andrej Plenković.

Dragan Čović potvrđuje da je Venecijanska komisija pozitivnima ocijenila sve prijedloge hrvatskih pregovarača.

- Ovo što govorim ima utemeljenje u odluci Ustavnog suda i ja i dalje mislim da nema nikakvih preduvjeta da se organiziraju izbori ako nećemo promijeniti izborni zakon i ono što je Ustavni sud stavio van snage, nešto slično kao što je bilo za Mostar, rekao je Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH.

Premijer Plenković komentirao je, pak, govor Dragana Čovića u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

- Poruka koju je on htio poslati je da treba poštivati koncept Daytonsko-pariškog mirovnog okvira. Ono što je očito po meni sljedeći korak je da se u razgovore između političkih stranaka uključe i predstavnici političkih stranaka Srba, rekao je Plenković.

U Mostaru je održana i sjednica Hrvatskog narodnog sabora BiH.

- Šaljemo poruku vodstvu Republike Hrvatske, i predsjedniku i premijeru, da od njih tražimo zajednički sinergijski stav prema Hrvatsima u BiH, a i svim političkim akterima u Zagrebu da nemaju se pravo baviti populizmom, rekao je Ilija Cvitanović, član Predsjedništva HNS-a BiH i predsjednik HDZ-a 1990.

- Ja se nadam da će probosanski blok razumjeti poziciju i potrebu pluralizma i mogućnosti pluralizma u Hrvatskom narodu, kako bismo i mi mogli imati višestranačje, rekao je Ivan Vukadin, član Predsjedništva HNS-a BiH i predsjednik Hrvatskog nacionalnog pomaka.

Pregovori hrvatskih i bošnjačkih predstavnika nastavljaju se u četvrtak u Sarajevu, kada će biti poznato ima li pomaka i u kojem smjeru.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!