Trkanjec: Hrvatska mora graditi mudru politiku s Turskom

15.05.2023.

20:31

Autor: HTV/IMS/B.B.B.

Željko Trkanjec, gostovanje u središnjem Dnevniku

Željko Trkanjec, gostovanje u središnjem Dnevniku

Foto: HTV/IMS / HRT

Željko Trkanjec, kolumnist Jutarnjeg lista u središnjem Dnevniku HRT-a govorio je o izborima u Turskoj. Analizirao je dosadašnju Erdoganovu vladavinu, tijek izbora i posljedice koje izborni rezultati mogu imati na naše okruženje.

Pola postotnog boda nedostajalo je za pobjedu u prvom krugu aktualnom turskom predsjedniku. No Željko Trkanjec, tvrdi da to neće pretjerano utjecati na konačni ishod izbora.

- Kako stvari stoje pobjeda je više nego jasna, rekao je.

Smatra kako će glasovi trećeplasiranog kandidata sigurno otići Erdoganu.

- Protukandidat desnice je rekao da je protuterorizam temelj koji mu se treba jamčiti, a to ne može ponuditi opozicija, nastavio je.

Istaknuo je da postoji nekoliko razloga zašto je pobjeda kandidata opozicije Kemala Kilicdaroglua neizgledna.

- Erdogan će nastaviti s uspješnom kampanjom, iza njega stoji snažan zamah pobjede u parlamentu i jednog važnog elementa, a to je da može sada govoriti - ako izaberete protukandidata imati ćete kaos, a Turska nikada nije imala podjelu vlasti, naglasio je Trkanjec.

Raspoloženje birača i međunarodni kontekst


Tvrdi i da je Erdoganov uspjeh zasluga političkih trendova u Turskoj, koji se prvenstveno fokusiraju na stabilnost.

- Turska se očito krenula zaštititi od razmišljanja što bi bilo, kad bi bilo. Igrali su na sigurno, većina islamističkih birača je sklona Erdoganu, kao što je jedna od analitičarki rekla, oni smatraju da Erdogan loše vodi ekonomiju, ali nisu sigurni da bi opozicija bolje vodila, a on im više odgovara po pitanju - jačanja Turske, stav prema Siriji, Kurdima, sirijskim izbjeglicama koje žele van Turske, rekao je.

Govorilo se i o međunarodnom karakteru izbora. Erdogan je tvrdio da ga zbog neposlušnosti kada je u pitanju proširenje NATO-a, Joe Biden želi svrgnuti. Kiricdaroglu je ponavljao da se Rusija također miješa u izbore.

Trkanjec je u ovome slučaju primjenio povijesni pristup kada je u pitanju odnos Rusije i Turske.

- Ne, tu trebamo biti jasni, zemlja poput Turske ne mijenja vanjsku politiku i nacionalne interese. Odnosi Rusije i Turske su još od doba dva carstva specifični, tvrdi Trkanjec.

- Treba uzeti u obzir da su te dvije zemlje još 20-ih godina prošlog stoljeća promijenile odnose. Malo je poznato da su boljševici pomagali Mustafi Kemalu Atatürku da oformi državu i slali mu vojne savjetnike i tu se razvila ideja suradnje koja traje do danas. Ta ideja dobrih odnosa je nešto što opstaje bez obzira na to tko vodi Tursku, podsjetio je.

Utjecaj Turske na Balkanu


Na pitanje kakve će biti posljedice na naše okruženje, posebno na BiH, s obzirom da se Milorad Dodik i Bakir Izetbegović ne mogu složiti oko puno toga, ali su obojica podržala Erdogana, Trkanjec je rekao:

- Bakir Izetbegović je pozvao sve bošnjake koji generacijama žive u Turskoj da glasaju za Erdogana dok je Dodik okrenut prema Erdoganu jer ima dobre odnose sa Srbijom, kazao je.

Nadovezao se i na poziciju Republike Hrvatske kada je u pitanju neposredno susjedstvo.

- Hrvatska ima dobre odnose sa Turskom, upravo zbog tih odnosa sa Bošnjacima unutar BiH i tu će se turski utjecaj snažno nastaviti, upozorio je.

- Turska ima snažan utjecaj i na Kosovu, zbog čega sada Grčka nastoji ući na Kosovo, dodao je.

Naglasio je da će utjecaj Turske na Balkanu ostati, te da Hrvatska mora graditi mudru politiku s našim NATO saveznikom, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!