Reporter HRT-a iz Lavova: Svjedočimo egzodusu ukrajinskog stanovništva

25.03.2022.

10:08

Autor: Miro Aščić/Rat u Ukrajini/Dnevnik/IMS/T.D./I.Z./HRT

Javljanje iz Lavova

Javljanje iz Lavova

Foto: HTV / HRT

Rusija nastavlja žestoko raketirati istok Ukrajine pa izbjeglice i dalje pristižu u Lavov. HRT-ov reporter Miro Aščić kazao je za Dnevnik HTV-a kako su ruske snage sinoć izvele vjerojatno najsnažniji raketni napad u Ukrajini. Snažno je raketirano područje južno od Kijeva, a ruke su snage gađale veliko skladište goriva. 

Dalekometnim raketama s brodova u Crnom moru kod Krima pogođeno je jedno od najvećih skladišta goriva u Ukrajini, južno od Kijeva u kojem se opskrbljivala ukrajinska vojska.

- Ovdje u Lavovu svjedočimo egzodusu ukrajinskog stanovništva, svaki dan ondje stižu deseci vlakova iz Kijeva, Harkiv i drugih ukrajinskih gradova koji su zahvaćeni ratom, naglasio je Aščić.

U Lavov dnevno stiže i do sto tisuća izbjeglica. Oni se dalje uglavnom upućuju prema Poljskoj. 

- Svi ovi autobusi idu prema granici. Na različite granične prijelaze. Svaki dan imamo od 20 do 45 autobusa, ovisno o vlakovima. Ako imamo pet, šest vlakova tijekom noći, onda ovdje imamo i više autobusa. Najviše ljudi stiže iz Mariupolja, Hersona i Kijeva, poručio je Aleksandar iz Crvenog križa. 

"Najrazorniji udar na položaje ukrajinske vojske"

- Ruskim krstarećim projektilima snažno je raketiran i drugi po veličini ukrajinski grad Harkiv, a prema nekim informacijama, to bi dosad mogao biti najrazorniji udar na položaje ukrajinske vojske u tom gradu koji ruska vojska još nije uspjela zauzeti, javio je Aščić.

Razoran udar krstarećim raketama izveden je i na vojne ciljeve ukrajinske vojske u gradu Dnjipro u Dnjipro-petrovskoj oblasti.

- Kako je ruska vojska zaustavljena na gotovo svim frontovima, ona sada koristi dalekometno razorno, sofisticirano oružje kako bi nanijela što više štete položajima ukrajinske vojske i vojnoj infrastrukturi. Dosad je koristila balističke rakete novije proizvodnje, hipersonično oružje, krstareće rakete koje ispaljuje s Crnog mora, a koristila je i protubrodske rakete Bastion. Ruske snage imaju potpunu premoć i u zraku i ukrajinske snage zasipa iz aviona, helikoptara i bespilotnih letjelica, javlja Aščić.

- Nema pomoći sa Zapada u ofenzivnom oružju koje je predsjednik Volodimir Zelenski zatražio od zapadnih zemalja. One zasad u pravilu šalju lako  protutenkovsko i defanzivno oružje, rekao je.

- Ruske snage su zaustavljene kod Kijeva i više se ne steže obruč. Ukrajinska vojska tvrdi da je u potpunosti preuzela kontrolu nad gradom Irpinjom koji je sjeverozappadno od Kijeva. Na južnom ratištu ruska se vojska pokušava probiti prema Krivom Rogu, rodnom gradu predsjednika Zelenskog, ali ide joj jako teško jer ukrajinska vojska pruža snažan otpor.

"Najveće borbe vode se u Luganskoj i Donjeckoj oblasti"

I dalje se najveće borbe vode u Luganskoj i Donjeckoj oblasti, posebno u Mariupolju koji je u potpunom okrućenju već danima. Ruskoj vojsci i miliciji u pomoć su priskočili Čečeni Ramzana Kadirova

Ruska vojska jučer je uspjela zauzeti grad Izjum, važno strateško uporište u Harkivskoj oblasti. Od tamo im se potpuno otvara put prema bivšim separatističkim uporištima Slavjanskom i Kramatorsku, koji su u ukrajinskim rukama. Ruski cilj je okružiti glavninu ukrajinske vojske u Dombasu.

Aščić je naglasio da je rat natjerao u zbjeg više od 6 milijuna Ukrajinaca - više od 3,5 milijuna ih je u zapadnim zemljama, u Rusiju je otišlo njih 400.000, a ukrajinske vlasti optužuju Rusiju za prisilnu deportaciju Ukrajinaca. U Lavovoskoj oblasti oko 400.000 je izbjeglica, u samom Lavovu oko 200.000.

- Rusija na okupiranim teritorijima pokušava pridobiti preostalo stanovništvo, dijeli humanitarnu pomoć, obaćava da će umirovljenicima isplaćivati mirovine iz ruskog budžeta koje će biti veće od  ukrajinskih, a kako je na djelu snažan i informacijski rat, Rusija na tom dijelu gasi ukrajinske medije i dijeli svoje viđenje istine, javio je Aščić na kraju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!