EU razgovara o zaustavljanju rasta cijena energenata

09.09.2022.

20:14

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/P.F./HRT

Cijene struje i plina

Cijene struje i plina

Foto: Dean Clarke / Shutterstock

Kako bi se pokušali dogovoriti o mjerama za zaustavljanje rasta cijena energenata, u Bruxellesu su se okupili ministri energetike država članica Europske unije. Cilj je definirati mogući smjer kako bi Komisija sljedeći tjedan mogla predstaviti konkretne prijedloge. Zasad još neformalni prijedlozi podrazumijevaju zajedničku nabavu energenata, ograničavanje njihovih cijena i pomoć tvrtkama koje dobavljaju energente.

HTV-ov dopisnik iz Bruxellesa, Tihomir Vinković, smatra da je moguć jedinstven dogovor bez obzira na to da ponovno imamo različita stajališta većih i snažnijih članica EU-a.

- Moguće je postići dogovor, vidjeli smo na jednoj strani da se oko oporezivanja ekstraprofita slažu sve zemlje članice kao što se, prema izjavama koje smo ovdje čuli, slažu da bi trebalo pomoći jednom državnom intervencijom, osim davanjem državnih garancija, onim tvrtkama dobavljačima energije kako bi se osigurala njihova likvidnost i kako bi energija došla do građana, objašnjava Vinković.

- Sada je sve na Komisiji, vrijeme istječe, Komisija ima vremena do utorka, kako su najavili, kako bi uzela u obzir sve ovo što su države članice iznijele i utorak, nakon sastanka povjerenika, iznijela svoj prijedlog što i kako dalje u privremenim mjerama kako bi se spriječio ne samo skok cijena već možda i nedostatak opskrbe energije unutar EU-a, kaže Vinković.

- Zaključke bi Ursula von der Layen treba iznijeti u srijedu, a moguć je i novi izvanredni sastanak ministara energetike ako ni tada ne bude postignut dogovor. Najavljuje se i mogući sastanak čelnika država i vlada, sve to do kraja ovog mjeseca, ističe Vinković.

Europska unija uspjela je drastično smanjiti ovisnost o uvozu ruskog plina s 40% na 9%. No, štednja struje i plina kako bi se ublažile nestašice ove zime ostaje prioritet svih zemalja članica.

- Komisija bi trebala izraditi zakonske prijedloge kako bi se razdvojila cijena plina od cijene ostalih energenata i kako bi oni jeftiniji, iz obnovljivih izvora, lakše dolazili do potrošača, a da ne uništavamo tržišne mehanizme, smatra njemački ministar gospodarstva i energetike Robert Habeck.

I dok neke zemlje podržavaju ograničavanje cijena ruskog plina, Slovačka, Mađarska i Austrija tomu se oštro protive.

- To je bolna točka za Austriju. Uspjeli smo smanjiti ovisnost o ruskom plinu s 80% na 50%, ali još smo ovisni i taj prijedlog u ovom trenutku ne možemo podržati, rekla je austrijska ministrica energetike Leonore Gewessler.

Većina zemalja podupire i prijedlog da se ograniče prihodi energetskim tvrtkama koje proizvode struju uz niske troškove poput nuklearki i vjetroelektrana te da se taj višak profita usmjeri građanima i tvrtkama.

- Mislim da bi Komisijinim prijedlogom o uzimanju dijela tog ekstraprofita mogla profitirati irska kućanstva, ali i ona diljem Europe, smatra irski ministar energetike Eamon Ryan

Taj prijedlog, ali i mnoge druge, podržao je i naš ministar gospodarstva i održivog razvoja.

- Jako je važno razgraničiti cijenu plina od električne energije. Međutim, poseban sam naglasak stavio na to da je važno napraviti zajedničku platformu za nabavu plina na razini cijele Europske Unije kako bi Europa iskoristila svoju veličinu i na taj način utjecala na smanjenje cijena, istaknuo je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Hrvatska se zauzima za ograničavanje cijena za sav plin koji se doprema plinovodima. Europska povjerenica najavljuje razgovore s Norveškom i Azerbajdžanom - trenutačno najpouzdanijim dobavljačima plina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!