06:59 / 25.02.2021.

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/IMS/HRT

Apel Vladi za ukidanje posebnog poreza na kavu

Kava luksuzni proizvod

Kava luksuzni proizvod

Foto: Dnevnik/IMS / HRT

Pandemija je promijenila i trendove na tržištu kave. Smanjena je potrošnja u kafićima, a porast bilježe maloprodaja i internetska trgovina.

Procjenjuje se da čak 93% odraslih Hrvata svaki dan konzumira kavu te da je po stanovniku trošimo 4 kilograma godišnje. Kava se kod nas još porezno tretira kao luksuzni proizvod pa su proizvođači, prerađivači i distributeri Vladi uputili novi apel za ukidanje posebnog poreza na kavu, koji postoji u još samo pet europskih zemalja. Većina Hrvata teško može odoljeti tom napitku pa na godinu trošimo oko 4 kilograma kave po stanovniku.

- Kava utječe na budnost, fokus, pažnju, pamćenje, raspoloženje. Maksimalni dnevni unos koji se smatra dopuštenim je tri do pet šalica, objašnjava klinička nutricionistica Darija Vrandešić Blender.

Kava nije luksuzni proizvod i nije ju potrebno opterećivati posebnim porezom, pa bilo to 6 kn/kg ili 0,5 lp/l po šalici kave, žale se u HUP-u.

Direktor HUP-a Damir Zorić ističe da treba skinuti stigmu s običnog prehrambenog proizvoda korisnog za ljudsko zdravlje i rasteretiti ga davanja koja postoje za štetne i nekorisne luksuzne stvari.

Od poreza na kavu država godišnje ubire za proračun skromnih 120 milijuna kuna.

Zdravko Zrinušić, državni tajnik u Ministarstvu financija, kaže da je to na razini 0,8% i nije velik iznos ni za industriju ni za nas.

- Samo je stvar principa da se nešto što nije pravično makne, rekao je.


Pozitivni primjeri drugih zemalja

Upravo to od Vlade traže svi u lancu opskrbe kavom. Tvrde da su nepravedno zakinuti i ističu primjer Slovenije koja ima PDV na prehrambene proizvode 9%.

- Kod nas taj PDV iznosi 25% i kada se to zbroji, ispada da je kod nas udio države u cijeni tog proizvoda 35%, a u Sloveniji 9%, kazao je Josip Budimir, predsjednik Koordinacije u HUP-u.

Pozitivno je iskustvo Rumunjske koja je smanjila PDV i ukinula porez na kavu, što je potaknulo rast potrošnje i investicija.

Potrošnja se godišnje povećavala za 5%, a industrija je više ulagala u obrazovanje, inovacije i nove aparate za hotelijere i ugostitelje.

Pandemija je poljuljala trendove na tržištu kave

- Znatan je rast online prodaje, posebno su pogođeni HoReCa sektor i ugostiteljstvo, a dio je kompenziran kroz famoznu kavu za van, ističe Zvonimir Seki, predstavnik proizvođača.

Moguće ublažavanje mjera i pravednije porezno tretiranje iščekuje cijela industrija kave koja u Hrvatskoj vrijedi više od milijardu kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!