Brusi se novi krug porezne reforme

02.05.2023.

20:17

Autor: Silvana Skočajić/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Igor Kralj / Pixsell

I dalje se brusi novi krug porezne reforme koja bi od prvog dana sljedeće godine, prema najavama iz Vlade, trebala svima donijeti veće plaće. No, rješenja poreznih rasterećenje koja su zasad samo na razini špekulacija ne odgovaraju svima. Tako su na samu spomen ukidanja prireza na noge digli gradonačelnici koji bi u tom slučaju ostali bez značajnog dijela gradskog prihoda. 

Nova porezna reforma, šesta u mandatu Andreja Plenkovića, omogućit će rast plaća i rasterećenje cijene rada.    

- Ide se zatim da se omogući našim građanima, našim radnicima, veće plaće i te veće plaće se moraju ostvariti, tako ne samo da zaobiđemo one koji su van poreznih škara. Veliki broj naših građana je već van poreza na dohodak, želimo napraviti iskorak koji će omogućiti da i njima naraste plaća, naglasio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

S obzirom na to da su prošle godine prihodi gradova, općina i županija od poreza na dohodak i prireza porasli za 20 posto, upravo se tu vidi prostor za porezno rasterećenje.   

- Mislim da svi građani žele rasterećenje, a mi želimo da nam dobro funkcioniraju središnja država, županije, gradovi i općine, rekao je Plenković. 

Napisi o ukidanju prireza zabrinjavaju gradonačelnike


Iako se na poreznoj reformi još radi, medijski napisi o ukidanju prireza zabrinjavaju gradonačelnike. 

- Ukidanje prireza značilo bi 8 milijuna eura manje u gradskoj blagajni, što znači da bi trebali odustati od dosta naših projekata i aktivnosti koje se tiču sporta kulture i svega onoga što znači život jednoga grada. Nadam se da će u jednom dijalogu s predstavnicima ministarstva financija i s ministrom naći rješenje i za kompenzacijske mjere koje su uvijek bile dio poreznog paketa, istaknuo je Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke. 

- Ako je točno da oni idu na ukidanje prireza, to je otprilike 12 milijuna eura, to je otprilike onoliko koliko mi godišnje ulažemo u sve infrastrukturne projekte gradnje cesta, gradnje vrtića i svega ostalog da bi mogli zaista razvijati naš grad. Nadam se da se takvo nešto neće dogoditi, rekao je Ivica Puljak, gradonačelnik Splita.   

Složena situacija u gradu Zagrebu


Situacija je posebno složena u gradu Zagrebu.

- Mi ni jednu kunu suficita ni ove godine koji planiramo, ni od prošle godine koji je ostvaren, ne možemo potrošiti na bilo kakve tekuće troškove ili kapitalne projekte. On služi isključivo da neutralizira deficit koji je pet godina za redom napravljen i zbog čega se to prelilo u nelikvidnost grada Zagreba, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

Manji prihodi značili bi manje sufinanciranje javnih i komunalnih usluga.  

- Mi zapravo subvencioniramo cijenu karata, ali i drugi gradovi samo možda u manjem iznosu, do te mjere da kada ne bi bilo subvencija iz proračuna karta ZET-a bi išla tri ili četiri puta gore kako bi bili na nuli, kako ne bi otišli u stečaj, rekao je Tomašević. 

"Najbolji porez - stari porez"


I porezni stručnjaci upozoravaju.  

- Ima jedna dobra izreka kaže da je najbolji porez - stari porez, pa onda ako će se prirez zamijenit fleksibilizacijom stopa poreza na dohodak koje će dati isti rezultat, onda mi se čini da je bolje možda ostaviti ono što smo dosad imali - prirez. Što se tiče promjena doprinosa, sigurno da je to dobro. Kao ideja naravno ostaje drugo pitanje - vidjeti što će to značiti za mirovinski sustav koji sad ne stvara dovoljno sredstava iz kojeg bi se financirale potrebe mirovinskog sustava, rekao je Ivan Čevizović, porezni savjetnik, Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta.

Cjelovita reforma bit će predstavljena za nekoliko tjedana, poručuje premijer.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!