Cijena nafte i dalje divlja, gorivo skuplje, ali manje zbog intervencije Vlade

08.03.2022.

20:19

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/P.F./HRT

Cijene goriva

Cijene goriva

Foto: Dnevnik / HRT

Cijene nafte na svjetskim tržištima i danas su nastavile dramatično rasti. Ponovno je probijena granica od 130 dolara po barelu. Na londonskom tržištu cijena nafte trenutačno se kreće oko 133 USD, a na američkom oko 128 USD. Od ponoći je u našoj zemlji gorivo znatno skuplje, a cijene bi bile i veće da Vlada jučer nije fiksirala marže trgovcima i smanjila trošarine. Eurodizel stoji 12,53 kune pa je prosječan spremnik od 50 litara u odnosu na jučer skuplji za 62 kune. Cijena eurosupera je 12,19 kuna i prosječan je spremnik skuplji za 41 kunu. Plavi dizel, kojim se najviše koriste ribari i poljoprivrednici, poskupio je za kunu i pol po litri i stoji 8,04 kuna. 

Nove, više cijene goriva bile su očekivane, kažu i građani i poduzetnici, no svima jednako teško padaju.

- To nam poprilično sad otežava poslovanje, odražava se i na cijenu. Normalno da to nije nikome lagano. Očekivano, neka su od mišljenja.

Prazni su spremnici za gorivo poljoprivrednika Mate Brlošića. Svaki od njih danas je poskupio više od 1600 kuna. A vrijeme je sjetve pa su traktori i gorivo nužni.

- Dobavljači već 8 dana ne dovoze plavi dizel, jedino što je bilo na benzinskim postajama INA-e, to su bile kolone po 100 metara i više i nije se isplatilo čekati. Na žalost, ostali su prazni i evo danas ako ih punim, to je 7000 kuna više, rekao Brlošić, zamjenik predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore. 

Plavi dizel pokreće i ribarske brodove. Skok sa 6 i pol na 8 kuna neizdrživ je.

- Tada smo bili prije mjesec dana neprofitabilni, sad smo daleko u minusu i od nas nema, što se tiče ribarstva, danas ništa, istaknuo je Antonio Šunjić, predsjednik Ceha ribara Splitsko-dalmatinske županije.

- Sad vi računajte, ako vam je nafta po 8, a orada po 30, koliko vi morate uhvatiti da biste pokrili samo naftu. Teško je, naglasio je Vazmenko Segarić, ribar iz Molata.

Iz Vlade poručuju da dodatna pomoć ribarima i poljoprivrednicima neće izostati.

- Već smo u kontaktu i na razini Vlade o tome razgovaramo kako i na koji način i ovaj postojeći paket vidjeti u kojem smjeru ga proširivati, poglavito za segment poljoprivrede, izjavio je Zdravko Marić, ministar financija.

U HUP-u smatraju da je Vladino smanjenje trošarina na gorivo - dobar potez.

- Mislim da je dobro da su napokon malo zagrabili i u svoje dvorište pa su te trošarine smanjili. Ako se ovako nastavi, to će trebati raditi češće i više, smatra Damir Zorić, direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Kako će Vlada dalje obuzdavati cijene goriva, ministar financija za sada ne želi spekulirati.

- S tim stvarima jednostavno moramo u ovim svim okolnostima računati i po potrebi, i u razdoblju koje je ispred nas, naravno da će Vlada reagirati, naveo je ministar Marić.

Zbog visokih cijena plina na svjetskom tržištu, podzemno skladište Okoli ove su zime zakupci već ispraznili, što nije neobično, poručuju i Uprava i ministar.

- Zato što se to skladište u pravilu puni u razdoblju između 4. i 10. mjeseca, a onda prazni tek tijekom sezone grijanja, od 10. do 3. mjeseca, objasnio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

- Ova nešto ranija promjena režima rada bila je posljedica intenzivnog rada i udovoljavanja zahtjevima naših korisnika unazad dva mjeseca, rekao je direktor Podzemnog skladišta plina Vlado Vlašić.

Bude li sankcija za rusku naftu, manjak na tržištu lakše bi se nadoknadio kada bi se ukinule sankcije iranskoj nafti - kažu stručnjaci.

- Ako se SAD bude uspio dogovoriti s Iranom, vrlo otvoreno pričam, moguće je taj deficit nadomjestiti i moguće je rusku naftu stavit u embargo, smatra energetski ekonomist Igor Grozdanić.

Buduće događaje teško je predvidjeti pa i to kolike će biti cijene goriva već idućeg utorka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!