Udovičić: Cijepljenje turističkih djelatnika počinje u narednim danima

14.04.2021.

09:10

Autor: Gordan Ćelić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/D.D.

Digitalna COVID potvrda

Digitalna COVID potvrda

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

"Izrazito je važno da se što veći broj turističkih djelatnika procijepi, posebno oni koji su u direktnom kontaktu s gostima i oni u čije je poslovanju nemoguće držati distancu s ljudima", rekla je Monika Udovičić, ravnateljica uprave za sustav turističkih zajednica, i govorila o prelasku Hrvatskih granica, cijepljenju turističkih djelatnika i predstojećoj turističkoj sezoni.

Hrvatska se uvelike priprema za turističku sezonu, a svakako će tome pridonijeti i digitalne zelene potvrde na kojima se također uvelike radi. Reporter Gordan Ćelić u hrvatskom Ministarstvu turizma doznao više o tome.

Vlada je krajem prošlog tjedna donijela odluku o osnivanju radne skupine za izradu tehničkog rješenja digitalnih zelenih potvrda o cijepljenju, testiranju i preboljenju radi olakšanog slobodnog kretanja tijekom pandemije.

- Nadamo se da će digitalne zelene potvrde biti realizirane što prije jer nam je to važno za sezonu, no izrazito važno je da je Stožer već donio odluku o prelasku granice. Vjerujemo da pravila o prelasku granice koja vrijede sada u Hrvatskoj će biti sadržana i u samim zelenim potvrdama, kaže Monika Udovičić, ravnateljica uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove.

- Cilj je da zelene potvrde budu digitalne, da budu interoperabilne, kako bi ih države Europske unije mogle međusobno priznavati, kaže Udovičić.

- Smatramo da je izrazito važno da pravila oko prelaska granice budu svima unaprijed poznata, da budu transparentna i olakšavaju kretanje ljudi, dodala je.

Kaže kako je pitanje hoće li ova sezona biti bolja od prethodne "pitanje za milijun dolara".

- Cijepljenje turističkih djelatnika počinje u narednim danima, neću specificirati, ali to već može biti ovaj ili sljedeći tjedan. Izrazito je važno da se što veći broj turističkih djelatnika procijepi, posebno oni koji su u direktnom kontaktu s gostima i oni u čije je poslovanju nemoguće držati distancu s ljudima, primjerice kuhinjama, izjavila je Monika Udovičić, ravnateljica uprave za sustav turističkih zajednica.

- Za sada je prijavljeno 68 tisuća ljudi za cijepljenje, radi se o 7 tisuća sezonskih radnika, a u drugoj fazi bismo uključili i privatne iznajmljivače kojih u Hrvatskoj ima gotovo 90 tisuća, dodala je Udovičić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!