Dobar posao 3. maja

16.09.2021.

19:42

Autor: Blanka Uzelac/Dnevnik HTV/HRT/D.S.

Brodogradilište 3. Maj

Brodogradilište 3. Maj

Foto: Dnevnik HTV / HRT

Brodogradilište 3. maj uskoro će postati vlasnik nedovršenog broda za plovidbu po sjevernoameričkim Velikim jezerima. Uz brod za prijevoz stoke, on je jedini preostao iz stečajne mase propalog Uljanika. Istodobno, za kupnju broda za prijevoz automobila, koji se u riječkom škveru radi za državu, kao naručitelja radova, stiglo je pet ponuda...

Gradnja samoiskrcavajućeg broda za rasuti teret stoji jer je ugovor između 3. maja i kanadskog naručitelja raskinut prije tri godine. Nakon petog pokušaja prodaje, brod će napokon postati vlasništvo riječkoga brodogradilišta. 


- Ovih dana se završava proces kupnje tog broda na javnoj dražbi, 3. maj je dao ponudu i prema sadašnjim informacijama jedini je ponuditelj, i trebao bi do kraja rujna postati i formalni vlasnik tog broda, rekao je Siniša Ostojić, komercijalni direktor 3. maja.


To znači da se radovi mogu nastaviti, a dovršeni brod i prodati, kao što je slučaj s brodom za prijevoz automobila za koji već sada postoji desetak potencijalnih kupaca. 


- Trenutačno zapošljavamo oko 810 vlastitih zaposlenika i 300 - 350 kooperanata i s tim ugovorenim poslovima mi imamo zaposlene kapacitete negdje do kraja sljedeće godine ili čak prvog kvartala 2023., kaže Ostojić.


Kako bi opravdali povjerenje i jamstva države, trošenje novca provjerava se na nekoliko razina.


- Kroz nadzorni odbor, kroz HABOR, kroz Hrvatsku brodogradnju Jadranbrod, vrše se tri nadzora namjenskog trošenja novca za ove gradnje za koja je jamstvo dala Republika Hrvatska, rekao je predsjednik Nadzornog odbora 3. maja Juraj Šoljić.


Plaća se radnicima sada isplaćuje redovito. Potvrđuje to i Predrag Knežević, radnik u 3. maju.


- Plaću redovito dobivamo, posla imamo, imamo ga jako puno i hvala Bogu da ga imamo, i tražimo još radnika, kaže.


A traže se brodomonteri, cjevari, zavarivači i brodograditelji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!