Uživanje u proizvodima od meda na Medun festu

05.09.2021.

07:01

Autor: Blanka Uzelac/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Medun fest

Medun fest

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Medica, medenjaci, domaći kruh s medom, samo su neki od proizvoda koje posjetitelji danas mogli kušati u Gorskome kotaru na 2. Medun festu.

Ni mi nismo mogli odoljeti medici i kolačima od meduna. Taj zaštićeni izvorni hrvatski proizvod nije samo ukusan, nego je i ljekovit.


- Sam šumski medun karakterističan je pčelinji proizvod koji nastaje od medne rose koja se nalazi na crnogoričnom drveću jele i smreke. Izuzetno je kvalitetan po tome što ima aminokiseline, antioksidanse, folnu kiselinu i izrazito je preporučljiv svima koji si žele ojačati imuni sustav, kaže Silvija Sobol, voditeljica Ureda za turizam u Fužinama.


No do meda je sve teže doći.


- Meda ima sve manje, pčelarstvo je postalo veliki trud i ulaganje da bi se isplatilo. Med se i dalje da prodati, to nije problem, ljudi ga traže, traže sve više prirodnih proizvoda, ali radi promjene klime i svega što se događa s pčelama, iz godine u godinu sve više truda ulažemo da bi ulovili nekakve pašnjake i da bi imali nekakve količine meda, kaže Jelena Milošević, vlasnica OPG-a u Liču.


Gorani su ponosni na svoj medun pa ga nude i brojnim posjetiteljima.


- Nije bitno imati samo ta lijepa prirodna bogatstva koja mi ovdje imamo, nego je bitno i pokazati ono što znamo napraviti, a to je dobar med, dobar medun, dobru hranu, i ja pozivam sve ljude da dođu u Gorski kotar, u Fužine, i neka uživaju u svim delicijama koje mi možemo ponuditi, poručio je načelnik općine Fužine David Bregovac.


A da bi se delicije dobro pripremile, potreban je majstor u kuhinji.


- Treba malo prilagođavati recept, ali u suštini svakom normalno obučenom kuharu to je svakodnevica, kaže chef Dino Galvagno.


Ovo je drugi Medun fest u Fužinama i Liču, a namjera je da postane tradicionalan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!