Gredelj pred novim početkom, isplata novca radnicima i dobavljačima

08.09.2021.

19:39

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/IMS/HRT/D.D.

Gredelj pred novim početkom

Gredelj pred novim početkom

Foto: Dnevnik / HRT

Uplatom 45 milijuna eura slovačka je Tatravagonka postala novi vlasnik zagrebačke tvornice željezničkih vozila Gredelj. Isplata novca radnicima, dobavljačima i drugim vjerovnicima očekuje se do kraja tjedna. Završena je tako devetogodišnja stečajna agonija tvornice koja je nekoć zapošljavala tisuću petsto radnika, a danas samo 400-tinjak.

Slovačka tvrtka europski je lider u proizvodnji teretnih vagona. Prema stečajnom planu, namirit će sve vjerovnike te će radnicima uplatiti barem dio zarađenog novca koji su svi već otpisali.


- Vjerovnici prvog isplatnog reda dobit će 49 posto potraživanja, vjerovnici drugog isplatnog reda, dakle dobavljači 20,63 posto, oni su pokazali da su zadovoljni, dakle, radi se o 900 milijuna, objašnjava Tomislav Rajković, predsjednik URSH-a.


Laknulo je stečajnom upravitelju jer je novi vlasnik ozbiljan partner koji posrnuloj tvornici, nadamo se, jamči bolju budućnost.


- Započeli smo s proizvodnjom okretnih postolja i teretnih vagona. Do kraja godine bi trebali isporučiti 200 komada, novi poslovi se i ugovaraju i za iduće razdoblje, najavljuje Tomislav Đuričin, stečajni upravitelj TŽV-a Gredelj.


Slovaci su očito prepoznali potencijal tvrtke, usko vezane uz Hrvatske željeznice, no u budućnosti Gredelj će se više usmjeriti prema inozemnom tržištu.


- Službena primopredaja se u Gredelju tek očekuje pa Slovaci ne žele govoriti. Doznajemo ipak da slovački inženjeri obučavaju naše radnike na novoj opremi jer se knjiga narudžbi već puni i za iduću godinu, izvijestila je novinarka HRT-a Zvjezdana Heina.


Problem će biti nedostatak kvalificiranih radnika, a i sadašnji zaposlenici očekuju bolje plaće i veća radnička prava.


- Očekujemo u bliskoj budućnosti da sjednemo za stol oko novog kolektivnog ugovora i da dogovorimo određena prava koja bi bila primjerena, kaže Rajković.


Gredelju je prijetila likvidacija, no tvrtka sa 125 godina dugom tradicijom - sa Slovacima će pokušati ponovno osvojiti inozemna tržišta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!