19:33 / 07.02.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Maldini: Unatoč svim problemima, nije isključeno da Bandić pobijedi

Analiza aktualne političke situacije u Dnevniku

Analiza aktualne političke situacije u Dnevniku

Foto: Dnevnik / HRT

Do lokalnih izbora još su 3,5 mjeseca i politička scena sve je interesantnija. Komentirajući situaciju u Zagrebu, profesor Pero Maldini sa Sveučilišta u Dubrovniku kazao je u središnjem Dnevniku HTV-a, izjavio je kako nije isključeno da Milan Bandić bude pobjednik, unatoč svim problemima i slabostima koje su pokazali on i njegova uprava nakon potresa i u vrijeme pandemije. 

Maldini je istaknuo da se politička scena fragmentirala i da nema izrazitih favorita. SDP je, dodao je, učinio neke poteze na vlastitu štetu. Za izbor Joška Klisovića za SDP-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba kaže kako je upitno hoće li on uopće biti prepoznat u vlastitoj stranci ili u gradu Zagrebu. Za HDZ-ove Hermana i Vanđelića također kaže da je upitno koliko su prepoznatljivi.

- Bit će prilično tijesno. Situacija će se znati nakon prvog kruga, kada vidimo tko je ušao u drugi krug, dodao je. 

Smatra i da bi Bandić mogao izgubiti ako se oporba ujedini i podrži bilo koga tko će biti protiv njega. 

Osvrnuo se na izbacivanje Željka Sabe iz SDP-a, nakon čega je raspuštena zagrebačka stranačka organizacija. Maldini kaže da si Peđa Grbin nije smio dopustiti da pređe preko disfunkcionalne situacije u zagrebačkoj organizaciji, te nije bilo drugog rješenja. S druge strane, Maldini kaže da je vrlo moguće da SDP podrži Sabu za vukovarskog gradonačelnika. Pita se da li bi šteta bila veća da je Grbin prešao preko svega. 

- Dugoročno, ovo je principijelan stav koji je pozitivan, dodao je.

Pero Maldini

Pero Maldini

Foto: Dnevnik / HRT

"U Rijeci velike aspiracije stranaka za poziciju gradonačelnika"

Smiljana Leinert-Novosel
s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu komentirala je situaciju na riječkoj političkoj sceni. Budući da se Vojko Obersnel, nakon šest uzastopnih mandata, najvjerojatnije neće kandidirati za riječkog gradonačelnika, Leinert Novosel ističe kako su ondje "aspiracije velike te da i HDZ i druge stranke planiraju osvojiti što veći broj glasova i razmišljaju kako doći do pozicije gradonačelnika". Dodala je da je to područje oduvijek bila utvrda SDP-a i da druge stranke nisu imale šanse pobijediti na tom prostoru. 

Iako se aktualni župan Zlatko Komadina planira opet kandidirati za istu funkciju, Leinert-Novosel kaže da i druge stranke promišljaju tko bi bio njihov kandidat za tu poziciju. Što se tiče riječke scene, dodaje, SDP je među prvima kandidirao svog kandidata i sada može biti ugrožen s opcijom koju zastupa Radnička fronta jer im mogu preoteti dio birača.

O kampanji 


Leinert-Novosel se osvrnula na teme kampanje, kaže da će se aktualne teme poput potresa spominjati. 


- S druge strane, naš fokus interesa se seli s nacionalne razine i teme vezane uz pandemiju i cjepivo svakodnevno konzumiramo. Pitanje je kako će se te teme odraziti na lokalnu razinu, rekla je. 


Misli da će se reflektirati što se tiče cjepiva na razini županije. 


Maldini očekuje iznenađenja u velikim gradovima, ondje je najneizvjesnija situacija svake izbore. Za manje sredine kaže da su stabilnije. Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!