19:54 / 23.04.2021.

Autor: Blanka Uzelac/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Raste broj kandidata za župana Primorsko-goranske županije

Raste broj kandidata za župana Primorsko-goranske županije

Raste broj kandidata za župana Primorsko-goranske županije

Foto: Dnevnik / HRT

U utrci za čelno mjesto Primorsko-goranske županije broj potencijalnih kandidata u posljednjih je nekoliko dana naglo porastao. Među njih osmero je i aktualni župan, SDP-ov Zlatko Komadina, koji je na proteklim lokalnim izborima pobijedio u prvom krugu. Njegovi sadašnji izazivači poručuju da na ovim izborima politička borba - neće biti tako laka.

Najpoznatije ime među izazivačima Zlatka Komadine bivši je ministar turizma i saborski zastupnik HDZ-a Gari Cappelli.

- Vrlo uvjereno idem u drugi krug. Smatram da poznam ovu županiju, smatram da je nakon 3 mandata gradonačelnika i mandata ministra jako puno rezultata ostalo iza mene i da s punim pravom idem na te izbore, izjavio je Gari Cappelli, kandidat HDZ-a za primorsko-goranskog župana.

Četiri su potpuno nova lica u politici. Jedina dama, profesorica s riječkog Medicinskog fakulteta Iva Rinčić, nezavisna je kandidatkinja iz tima okupljenog oko Davora Štimca.

- Mislim da je nekako sazrelo za promjene i tu snagu nezavisnih lista koju smo okupili ovom kandidaturom, koja ima nekakve šanse. Uostalom, ne bismo ulazili u cijelu ovu borbu da zaista ne vjerujemo u pobjedu, objašnjava Iva Rinčić, nezavisna kandidatkinja za primorsko-goransku županicu.

Kandidat stranke Bura je Josip Netretić, Most je predložio Lea Pavelu, HSP i Domovinski pokret Emila Marinova, a u utrku je krenuo i nezavisni Marinko Koljanin. Očekivano, svoju je kandidaturu istaknuo i smijenjeni županijski načelnik Stožera civilne zaštite i aktualni dožupan Marko Boras Mandić, na kojeg Komadina više ne računa.

- Mislim kad izbori završe da stranke više ne bi trebale biti bitne, nego bi trebali biti bitni ljudi koji su dobili mandat, da u narednom periodu rade i grade za dobrobit građana, rekao je Marko Boras Mandić, kandidat AM i Unije Kvarnera za primorsko-goranskog župana.

Svi potencijalni kandidati aktualnom županu zamjeraju što je njegov odnos s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom bio narušen.

- Nema tu nikakvih sporova, zajednički smo dobili povjerenje, radi se o institucijama koje imaju različite djelatnosti i zakonski imaju svoje nadležnosti koje su drugačije od grada do županije. Prema tome, nekad je tu više nerazumijevanja nego što je problema, kaže Zlatko Komadina, kandidat SDP-a za primorsko-goranskog župana.

Svih osmero pretendenata na mjesto župana, da bi formalno postali kandidati, moraju prikupiti 2,5 tisuće potpisa građana. S obzirom na postrožene epidemiološke mjere, ovogodišnja kampanja bit će posebnija nego ikada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!