Riječki prijevoznici traže od Vlade da spusti cijenu goriva na 10 kuna

15.10.2021.

17:36

Autor: Blanka Uzelac/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Gorivo

Gorivo

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Zbog povećane cijene goriva prijevoznici iz Rijeke i okolice održali su izvanrednu sjednicu. Od Vlade Republike Hrvatske zahtijevaju da cijenu litre benzina i nafte spuste na 10 kuna. Ističu da ni dosad nisu bili konkurentni te da im Vladina odluka o nepovećavanju cijena u idućih mjesec dana - ne pomaže.


Prijevoznici Rijeke i riječkoga prstena negoduju jer je gorivo, primjerice u susjednoj Sloveniji, jeftinije, a naša država ima udio od 60 posto u cijeni goriva. U cehu prijevoznika Udruženja obrtnika Rijeke zahtijevaju da Vlada cijenu goriva snizi na 10 kuna po litri.

- Mi više nemamo prostora da možemo nadomjestiti tu neku razliku u cijeni goriva. Ja ne znam kako ćemo se moći snalaziti, ali ne vidim drugog načina nego da mi dignemo naše cijene usluga, kazao je Milivoj Brusić, prijevoznik iz Rijeke.

Prijevoznik iz Opatije, koji ima 22 zaposlena radnika i 15 kamiona, ističe da ne smije povisiti cijenu usluge jer neće više biti konkurentan. Odluka o jednomjesečnom embargu na povećanje cijena goriva neće im pomoći, kaže.

- Ne da nam neće pomoći nego ne vidimo čemu tih mjesec dana. Zašto su uopće doveli do ovog iznosa cijene litre goriva jer je jednostavno nemoguće poslovati na ovakav način, u našim uvjetima i državi gdje su svi troškovi narasli, kazao je Milan Perčić, prijevoznik iz Opatije.

Nakon održane izvanredne sjednice, zaključke će proslijediti Ministarstvu gospodarstva.

- Jednostavno smo prisiljeni da država reagira i ne samo na 30 dana, nego treba biti duži period i da se cijena zaštiti na neku određenu granicu tako da budemo konkurentni za to, rekao je Goran Maršanić, predsjednik Ceha prijevoznika Udruženja obrtnika Rijeka.

U cehu prijevozika ističu da su voljni odreći se "svoga dijela kolača", ali da isto to mora učiniti i država.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!