06:44 / 21.03.2021.

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/IMS/HTV/M.M./HRT

Milijardu i pol kuna jamstvenih potpora turizmu

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Zbog trećeg vala pandemije i usporenog cijepljenja skora turistička sezona sve je neizvjesnija. Za pripremu sezone Vlada je poduzetnicima iz sektora turizma i sporta odobrila milijardu i pol kuna državnih jamstava uz koje bi lakše trebali dobiti povoljne kredite poslovnih banaka.

Rezervacija ima, ali goste uglavnom zanimaju pravila otkazivanja. Male iznajmljivače je strah kako će platiti svoje obveze državi ako nebude prihoda.

Povoljni krediti za likvidnost slamka su spasa zabrinutim poduzetnicima koji se uzdaju u nova državna jamstva odobrena sektoru turizma i sporta.

- Banke se ne usuđuju davati turističkom sektoru niti kredite niti, pozajmice, niti lizing jer nemaju dovoljnu sigurnost, na ovaj način mi smo to eliminirali i to je velik "poguranac" za pripremu sezone i preživljavanje, kaže Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK.

Milijardu i pol kuna jamstvenih potpora na raspolaganju je velikim i malim poduzetnicima putem HAMAG BICROA i HBOR-a.

- Jamstva će pokrivati od 90 do 100 posto glavnice kredita, a posebna pogodnost su niže kamatne stope barem za 0,5 postotnih bodova u odnosu na uobičajene, kaže Hrvoje Čuvalo, član Uprave HBOR-a.

Kamate na turističke kredite mogle bi biti oko 2 posto, a državna jamstva vrijede do kraja godine.

- Program smo osigurali i dobili dozvolu EU-a iz potrebe da osiguramo sredstva jer nažalost novac iz Mehanizma za oporavak i otpornost neće biti na raspolaganju turističkom sektoru ni gospodarstvu općenito do kraja godine, kaže Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta.

Unatoč slaboj financijskoj potpori, poduzetnici ipak očekuju bolju sezonu od lanjske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!