Grijanje na koštice masline, jeftino i ekološki

07.11.2021.

07:00

Autor: Klara Dujmović/Regionalni dnevnik/HRT/D.D.

Grijanje na koštice masline

Grijanje na koštice masline

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Koštica masline jeftin je energent, a ne otpad koji nastaje preradom ploda. Osim visoke energetske vrijednosti, znatno je i jeftinija nego primjerice lož ulje ili peleti. Umjesto da je bace kao biološki otpad, neke je uljare u Istri prodaju i rabe za grijanje. 

Ovo nisu kamenčići, ni zrna žita, već koštice masline. Posebnim se strojem odvajaju od komine pri preradi ploda i proizvodnji maslinova ulja.


- Deset do 12 posto ukupne mase na ulasku znači ako imamo tonu maslina imamo 100, 120 kila koštice koja se trenutno u većini uljara baca i ne iskoštava se, a većina kuća na Jadranu, objekata, škola, mogu se s tom košticom grijati. Jer 2 kile koštice imaju energetsku vrijednost kao jedna litra lož ulja, objašnjava Sandi Chiavalon, maslinar i vlasnik uljare, Vodnjan.


Obitelj Đurić iz Galižane to čini već godinama, kupili su posebnu peć i umjesto da koštice bacaju, njima griju uljaru i vlastitu kuću. 


- Visoka kalorična vrijednost je tako da je kuća ugrijana da smo u kratkim rukavima. Nekada je i previše toplo, pa imamo temperaturu di se može naštimati kolika se želi imati temperatura u kući, rekla je Ester Geissa Đurić, maslinarka i vlasnica uljare, Galižana.


Za grijanje 300-tinjak četvornih metara kuće i velike uljare treba im oko 7 tona koštica maslina. Ostatak prodaju, zainteresiranih je sve više.


- S viškom smo napravili test i prodajemo tu košticu najviše u Sloveniju, ali su to pojedinačni kupci koji imaju peći, kaže Ester.


- Cijena koštice je 1 kunu po kili, još smo u eksperimentalnoj fazi distribucije. Uzimaju ljudi koji imaju peći na pelete koji su si prilagodili da mogu ložiti košticu. Neki su već nabavili specijalizirane kotlove za biomase koje košticu lože bez problema, rekao je Sandi.


Koristi ima još. Odvajanjem koštice iz komine smanjuje se biomasa koju uljari moraju zbrinuti, a kompostiranje komine je brže i jednostavnije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!