Podbacio urod milijun bračkih maslina

30.10.2021.

07:00

Autor: Marija Dujmić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Obrada maslina

Obrada maslina

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

Brač se oduvijek smatrao izrazito maslinarskim područjem. Još u 18. stoljeću imao je više od milijun stabala maslina. Njihov se broj mijenjao, no i danas je na Braču više od milijun rodnih stabala. Mijenja se i klima, pa je posljednjih godina urod manji od očekivanog. 

U uljari Poljoprivredne zadruge Selčanka nema gužve kao prijašnjih godina, jer je urod podbacio, ali je plod kvalitetan.

- Ove zadnje 2 godine su nam nikad gore, tako da ćemo u odnosu na lanjsku imati otprilike isti, ali u odnosu na normalnu godinu možda za 20 % manji urod. Obzirom na to kakvo je bilo ljeto, nije bilo štetnika, sve je zdravo, sve je u redu, ali je malo, kaže Ivica Stančić, upravitelj PZ Selčanka.

Nekad je ta uljara otkupljivala i po 30 tona ulja. Posljednjih godina otkup je pao, no nije i prestao. Otkupljuju sve što se otkupiti može, kaže Stančić - "ekološko ulje po cijeni od 65 kuna, obično, ekstradjevičansko ... 52 kn po kilogramu i plaćamo ga u zakonskom roku".

- Pikantnost ulja kojeg sam dobio je jako dobra, gorčina isto tako i voćnost. Ja sam baš zadovoljan, jer po nekoj pokošenoj travi nježno djeluje, tako da je jako kvalitetno maslinovo ulje, objašnjava Sinaj Bulimbašić, Selca.

Bračani su zadovoljni kvalitetom ulja, ali ne i promidžbom, ne samo bračkog nego općenito dalmatinskog ulja. Trebalo bi više poraditi na promidžbi, sami ne mogu i tu bi im, kažu, trebala potpora institucija.

- Prvi je segment da se maslinovo ulje zabrani prodavati u plastičnim bocama, a drugi je da moramo imati poticaj od županije ili općine - da to bude prepoznatljivo ulje Brača, Dalmacije, Hrvatske. Da to budu ili udruge maslinara, Zadružni savez, zadruge... U svakom slučaju netko, gospodarske komore - one bi trebale imati važnu ulogu da promoviraju naše domaće maslinovo ulje, dodaje Sinaj.

U velikim trgovačkim centrima na policama se nudi 10 - 15 vrsta maslinova ulja iz uvoza, a samo jedno ili dva iz Hrvatske, i to se nikako ne bi smjelo događati, ističu ne samo brački nego i svi hrvatski maslinari.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!