Hrvatska ima dovoljne količine sirovina i hrane na zalihama

18.03.2022.

20:09

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik HTV/HRT/D.S.

Dragan Munjiza, direktor Lonia trgovine

Dragan Munjiza, direktor Lonia trgovine

Foto: Dnevnik HTV / HRT

Posljednjih dana u mnogim europskim zemljama nastaju velike gužve u trgovinama jer ljudi stvaraju zalihe hrane, posebno ulja, zbog čega su neke i ograničile kupnju. Iz vodećih trgovačkih lanaca u našoj zemlji poručuju da Hrvatska ima dovoljne količine sirovine i hrane na zalihama.Police naših trgovina krcate su robom pa i onim najtraženijim proizvodima poput ulja, brašna, kvasca. Trgovci kažu da nema straha i panike od mogućih nestašica.


- Mi ćemo imati ulja i pozvao bih građane da ne stvaraju zalihe, osim ako ne žele uštedjeti dvije-tri kune na jedan-dva komada jer sigurno će biti malih poskupljenja, rekao je direktor Lonia trgovine Dragan Munjiza.


Hrvatska je po proizvodnji uljarica u samom vrhu europskih zemalja, izvozimo čak 20 posto pa nestašica ulja, barem zasad, nije realna.


- Ako će poskupiti, poskupit će. Ne bojim se nestašice i neću stvarati zalihe, kaže anketirani građanin.


Posljednjih dana promet u trgovinama porastao je desetak posto, no većih gužvi ipak nema.


- Apeliramo i molimo kupce da ne stvaraju pritiske na svoje budžete, ali i na trgovinu i trgovačke lance jer nikakvih stvarnih problema nema s dobavom. Trgovci su osigurali uobičajene količine, a povećana potražnja, odnosno potrošnja, može samo izazvati povećane cijene kroz umjetnu nestašicu, rekao je Josip Zaher, potpredsjednik HGK za trgovinu.


Hrvatska ima jaku prehrambenu industriju, kažu stručnjaci i hrane na tržištu ima dovoljno.


Zvjezdana Blažić, savjetnica za prehrambenu industriju ističe da Hrvatska ima dovoljne količine vlastitih proizvoda poput žitarica i uljarica i jaku prehrambenu industriju koja je u stanju preraditi sirovine. 


- Inflacija je prisutna, ne samo kod nas, nego u cijeloj Europi, ali to se neće riješiti gomilanjem zaliha, ističe.


Trgovački lanci neće ograničavati količinu kupnje bilo kojeg proizvoda, no dođe li do veće navale sve je moguće, kažu u Konzumu. Španjolci primjerice mogu kupiti tek pet litara ulja po osobi, a o ograničavanju kupnje razmišlja i Njemačka.

 

Police se brzo prazne u Rumunjskoj, no Vlada poziva kupce da ne stvaraju paniku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!