Hrvatska ima vrhunske uzgajivače simentalskog goveda

02.02.2023.

19:56

Autor: Sani Lukić/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Zacchio / Shutterstock

Iako je hrvatsko mljekarstvo mnogo godina u krizi, imamo i vrhunske uzgajivače simentalskog goveda s europskim prosjecima proizvodnje mlijeka i elitnim bikovima traženima u Europi. Potvrdila je to i predsjednica najvećeg europskog uzgojnog centra simentalaca, njemačkog EURO-genetika, Andrea Hefner.

Na farmi obitelji Horvatić u Staroj Kapeli uzgojena su dva elitna bika. Mozzila i Wings izvezeni su u Njemačku i Češku gdje su već oplodili stotine tisuća krava. Usto, proizvodnja mlijeka po kravi veća je za oko dvije tisuće litara na godinu od hrvatskog prosjeka i dosegnula je europski vrh. Ističe to i prva žena centra u vlasništvu 10 tisuća njemačkih stočara s 500 elitnih bikova.

- Vidim da u Hrvatskoj posljednjih 10-ak godina imate zaista izvrsne uzgajivače koji posebice razvijaju ovu mliječno-mesnu pasminu, u čemu su se popeli i u svjetski vrh, rekla je voditeljica uzgoja simentalskog centra EUROgenetik Andrea Hefner.

Rezultati su to praćenja suvremene genetike najboljih, stočarstva Njemačke i Austrije, i odabira samo najboljih grla.

- Ona se čudi kako smo došli do vrhunskih rezultata uz tak malo genotipiziranih grla. Međutim, nas nema puno koji to radimo u našim farmama ima nas 20-ak, 30-ak, objašnjava Damir Horvatić iz Stare Kapele.

- Mi postajemo jedan ozbiljan regionalni igrač na prostorima i bivše države i puno šire smo vrlo konkurentni, ističe viši stručni savjetnik u Ministarstvu poljoprivrede Damir Pejaković.

U Njemačkoj je otkupna cijena mlijeka oko 60 eurocenta, a naši stočari ne vide razlog zašto dobivaju manje, iako cijena i kod nas postupno raste.

- Nažalost mi smo daleko od te cijene. Naša cijena je negdje oko 52, 53 eurocenta za ovaj mjesec - što ne veseli i ne daje optimizam, rekao je Kristijan Pandek iz Rugvice.

- Ne smiju mljekare tu stati jer ako one stanu dizati cijenu mlijeka, a predzadnji smo u Europi, samo je Francuska još ispod nas, do kraja godine će nas se još prestati baviti proizvodnjom, istaknuo je Franjo Imbrišić iz Kozarevca.

Hrvatska je u godinu dana ostala bez otprilike 500 proizvođača mlijeka i sada ih je manje od tri tisuće pa i ne čudi što već godinama moramo uvoziti više od polovine domaćih potreba za mlijekom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!