Kad je plaća solidna, radnici ne mare tko je vlasnik

24.05.2021.

21:38

Autor: Zvjezdana Heina/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Japanska ulaganja

Japanska ulaganja

Foto: Zvjezdana Heina / HRT

Japanska tvrtka Nipro, koja diljem svijeta ima 33 tisuće zaposlenih, novi je vlasnik Piramide, vodećeg hrvatskog proizvođača staklene farmaceutske ambalaže. Japancima ju je prodao dosadašnji vlasnik, luksemburški investicijski Fond Blue Sea Capital. Tvrtka iz Sesveta pod njihovim je vodstvom udvostručila proizvodne kapacitete i prihode, a Japanci joj sada otvaraju i tržišta diljem svijeta.

Galerija
Japanska ulaganja, Foto: Zvjezdana Heina/HRT
Japanska ulaganja, Foto: Zvjezdana Heina/HRT

Rastuću sesvetsku tvrtku kupio je japanski Nipro, jedan od vodećih svjetskih proizvođača medicinske opreme s 4 milijarde dolara godišnjeg prihoda

- Mi smo zadnjih godina brzo rasli i novi vlasnik želi nastaviti s tim trendom, podržava planove o novim investicijama. Očekujemo proširenje proizvodnih pogona, a s time će ići rast proizvodnje i nova zapošljavanja, govori Krešimir Sečak, direktor Piramide.

Dvjesto radnika ne mari tko je novi vlasnik jer posla ima a plaće su solidne.

U ovoj tvornici godišnje se proizvede više od pola milijarde bočica i ampula. Radi se u tri smjene a gotovo sva proizvodnja odlazi u izvoz.

Tvrtka je danas među pet vodećih europskih proizvođača staklenih ampula za farmaceutiku. Dosadašnji vlasnik- privatni Equity Fond modernizirao ju je i povećao zaposlenost za 35 posto. Planiraju i druge investicije.                                                                                                                   

- Blu Sea Capital je u postupku dizanja drugog fonda, ciljani iznosi su 50 do 60 milijuna eura i tu će sigurno Hrvatska biti u fokusu ulaganja, gdje vidimo puno prilika u sektoru zdravstva, proizvodnje hrane i pića i farmaceutike, naglašava Ivan Zec, partner u Blue Sea Capitalu.

Japancima je Piramida 14. tvornica u svijetu, dok u Hrvatskoj posluje trideset japanskih tvrtki - ističe japanska veleposlanica.

-  Zaposlili smo 200 stručnjaka.Očekujem nastavak suradnje, rekla je Kaji Misako, japanska veleposlanica u RH.

Zbog golemog izvoza tune lani smo s trećom svjetskom ekonomijom ostvarili trgovinski suficit. Ohrabruje i porast izvoza vina u Japan, odakle nam godišnje stiže i oko 160 tisuća turista. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!