Kamate na stambene kredite niže od prosjeka eurozone

27.08.2023.

Zadnja izmjena 07:09

Autor: Dijana Kovaček/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Prema podacima Europske središnje banke, prosječne kamate na nove stambene kredite u lipnju ove godine za Hrvatsku su iznosile 3 posto. To je ne samo manje od prosjeka eurozone, nego i od zemalja kao što su Austrija, Njemačka ili primjerice Italija. Kamate na nekretninske kredite jedino su niže u Malti i Francuskoj. Razlika vezano uz potrošačke kredite još je veća. Naime, opći rast kamatnih stopa, kojim se Europska središnja banka bori protiv inflacije, mnogo je slabije utjecao na Hrvatsku, ponajprije zbog ulaska u eurozonu. 

Već sama najava ulaska Hrvatske u eurozonu, donijela nam je skok kreditnog rejtinga za dva stupnja. To je pojeftinilo zaduživanje države, a zatim i zaduživanje kućanstava i poduzeća. Usto, HNB je sve instrumente monetarne politike morao uskladiti s Europskom središnjom bankom, pa su se bankama "oslobodile" goleme količine novca.

- Jako se smanjio trošak regulacije hrvatskim bankama što je izrazito povećalo viškove likvidnosti banaka, te stoga banke imaju alternativne izvore financiranja i puno je manji prijenos monetarne politike Europske središnje banke na naše banke, rekao je Jurica Zrnc, glavni stručni suradnik Direkcije za monetarnu politiku HNB-a.

Naime, već od lanjskog kolovoza bankama se počela smanjivati stopa obvezne pričuve te je ukinuto minimalno potrebno devizno potraživanje, što im je lani oslobodilo oko 40 milijardi kuna. I to upravo u trenutku kada je Europska središnja banka počela podizati kamatne stope u borbi s inflacijom. Zbog zamjene kuna u euro, u banke se slila i dodatna štednja građana, pa je sve to pridonijelo tomu da kamatne stope rastu sporije nego u drugim zemljama Europske unije, rekao je Damir Novotny, ekonomski analitičar.


- Recimo kod stambenih kredita je taj rast bio oko 0,81 posto, kod nenamjenskih oko 0,96 posto, rekla je Tamara Perko, direktorica Hrvatske udruge banaka. 

- Ako usporedimo s međunarodnim tržištima, evo konkretno s rastom kamatne stope ECB-a, ona je u posljednjih godinu dana rasla za 4,25 posto, dakle u Hrvatskoj je taj preljev rasta kamatne stope puno blaži i puno sporiji, dodaje.

Najveći rast kamatnih stopa zabilježen je u zemljama izvan europodručja. Tako su u Mađarskoj i Poljskoj kamate na stambene kredite dosegnule oko 10 posto. 

- Moramo reći da su kamatne stope na kredite u Hrvatskoj još uvijek daleko niže od nekih drugih zemalja članica europodručja. Recimo, u Njemačkoj su kamatne stope na dugoročne stambene kredite se popele na oko 5 posto što u Hrvatskoj još uvijek nije slučaj, naglasio je Novotny. 

Što će dalje biti s kamatama, ovisit će o budućim mjerama Europske središnje banke. A do kada će i koliko ona podizati ključne kamatne stope, ovisit će pak o trajanju i snazi inflacije u Europskoj uniji. Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!